28. januar 2016.28. jan 2016.
MOBILNI MAMOGRAF U KOCELjEVI

TVOJ ŽIVOT ZAVISI OD RANOG OTKRIVANjA

Mobilni mamograf koji radi svakog radnog dana od 10-18 časova postavljen je u parku ispred Doma kulture i u proteklih dvadesetak dana skrining preglede je obavilo više od 500 žena.
Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4 hiljade njih oboli, a 1,6 hiljada umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od karcinoma dojke.
O ovoj bolesti i faktorima rizika, rizičnim grupama, popularisanju značaja rada mobilnog mamografa i ranog otkrivanja kao i o ličnim iskustvima žena koje su iz ove bitke izašle kao pobednice govorilo se u ponedeljak u Koceljevi na tribini pod nazivom “Tvoj život zavisi od ranog otkrivanja. Jedan snimak-minut za sigurnost“.
Prema rečima šefa Kancelarije za skrining raka dr.Verice Jovanović iz Beograda i žene starosti od 40 godine života mogu u dogovoru sa ginekologom obaviti pregled na pokretnom mamografu u Koceljevi.
- Osnovna misija Kancelarije je da organizovan program pregleda žena na rano otkrivanje raka dojke mamografijom sprovede na čitavoj teritoriji Srbije. U tome nam pre svega pomaže lokalna samouprava ali i građani daju svoj doprinos kroz prenošenje informacija. Ono zbog čega je ministarstvo zdravlja odlučilo da ovaj program sprovede je činjenica da veliki broj žena u našoj zemlji nažalost izgubi bitku sa ovom bolešću zbog toga što se bolest otkrije u kasnoj fazi. Jako je bitno da žene od 50 godine obavezno jednom u dve godine obave mamografiju a bilo bi poželjno da se od 40-50 bar jednom u tom desetogodišnjem periodu obavi mamografija- poručila je dr Jovanović. Karcinom dojke je, prema rečima dr Bojane Milošević u porastu i po pronalaženju i po oboljevanju i po umiranju.
- Ne znamo šta izaziva karcinome, koji su primarni uzroci, niti kako se leče, ali primećujemo epidemiološke studije koje pokazuju da je zaista sve veći broj obolelih. Način na koji živimo u 21. veku ima svoje posledice a to je oboljevanje od ovih malignih bolesti - kaže dr Milošević.
Poražavajući su rezultati istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva u Srbiji prema kojima samo od 8-10 odsto žena godišnje u našoj zemlji uradi Papanikolau test za rano otkrivanje kancera grlića materice. Manje od deset odsto njih uradi preventivne preglede dojke.
- Zdravstvena pokrivenost u Srbiji je dobra, imamo 160 domova zdravlja, a ipak dolazimo ženama na noge. Zašto žene ne koriste svoje zakonsko pravo da imaju svog ličnog ginekologa, da odlaze na preglede? To je možda jedan kulturološki problem o kojem mi treba da razmišljamo. U Koceljevi je trenutno pokretni mamograf. U saradnji sa opštinom obezbeđen je i prevoz iz okolnih sela. Taj nivo usluge se može ostvariti samo u saradnji sa lokalnom samoupravom i Domom zdravlja i ja zaista moram da pohvalim Koceljevu - rekla je ginekolog dr Milošević i dodala da je pre jedne decenije prosečna veličina tumora kod pacijentkinja koje su registrovane na onkološkom institutu bila 3,5 dok je taj prosek danas oko jednog centimetra.
- Nama to nije dovoljno iako su šanse za preživljavanje daleko veće. Nama je cilj otkrivanje tumora koji se još uvek ne napipavaju. Cilj su početne, rane faze, koje se još ne palpiraju, stopostotno su izlečive i sada se u svetu karcinom dojke računa u hroničnu nezaraznu bolest jer je veća šansa da umreš od nečega drugog živeći sa tumorom nego da umreš od tumora dojke - istakla je dr Bojana.
Milena Grčić, radiološki tehničar koja je u programu od samog početka napomenula je da je zahvaljujući pokretnom mamografu u Srbiji otkriveno mnogo karcinoma u početnoj fazi, posebno 2011. godine u opštini Raška, te da su stoga te žene izlečene. Ona je na tribini pozvala stanovnice ove opštine da iskoriste prisustvo mamografa u Koceljevi i u narednih nekoliko dana obave preventivni pregled.
One su pobedile karcinom
O svom ličnom iskustvu na tribini su govorile Đurđa Kovačić i Rosa Dojčinović, žene koje su pobedile rak dojke.
Đurđa je samopregledom tumor napipala 2005. godine ali se lekaru obratila tek pet godina kasnije.
- 2005. sam napipala sitnu kvržicu. Zanemarujem, misli skrećem, mislim na druge probleme. Mom suprugu otkrivaju rak i on je bio preplašen. Bolest ga je slomila. Izgubio je vedar duh, pozitivnu energiju i neophodnu snagu da savlada karcinom. Godine prolaze. Rak se razvija u meni. Ne vidim ništa. I ne gledam. Tek 2010. reagujem. Reagujem kada se pojavila kvrga, ogromna neravnina, tamni otok na koži kao posle udarca. I to na dojci. Tako je nastala moja priča i tako sam ušla u onkološku čekaonicu. Ispostavilo se da je tumor maligni. U čekaonici razmišljam o istinitosti življenja. Ako sam ono što jesam-bolesna, moram biti ono što nisam-zdrava i time preuzeti vlast nad time u pravom i prenesenom značenju kako ne bi ovladalo mnome ono što jeste - kaže Kovačić.
Govoreći o svojoj dvogodišnjoj borbi sa ovom bolešću ističe da se nije opuštala i da nije dozvolila da prevlada negativna energija. Našla je zadovoljstvo u knjigama i dobroj muzici.
- Još se neko setio da mi je hobi slikanje pa me pozvaše da učestvujem u likovnoj koloniji u Koceljevi. Ja se ne plašim karcinoma. Ono što ne znamo dovodi nas u stanje neizvesnosti i prelazi u strah. Edukacija će vas osloboditi straha, straha od nepoznatog. To je moja deviza. U suštini rak je posledica neispravnog delovanja imunog sistema. Rak i sve druge bolesti izaziva kombinacija tri činioca a to je pogrešna ishrana, dehidracija i stres. Ozdraviće ona osoba koja daje sve od sebe kako bi ozdravila, koja ima pozitivan duh i koja će se tome potpuno predati. Ono što stavljate u svoj um podjednako je važno kao i ono što stavljate u usta. Ne zavaravajte sebe osećanjem nemoći, samosažaljenja i problema - poručila je Kovačić.
Za Rosu Dojčinović dijagnoza malignog tumora dojke izazvala je stanje šoka.
- To je bila prva reakcija. Ali kada sam videla koliko je moja porodica bila uplašena shvatila sam da moram biti hrabra i to toliko hrabra da me oni vide raspoloženu, neuplašenu. Živite normalan život. Ništa nije strašno. To je još jedno iskušenje u životu. Ja sam dobila neviđenu snagu. Bila sam optimista, bila sam raspoložena, ja sam se smejala, družila. Ja sam na operaciju otišla potpuno našminkana i samo sam čekala da se rešim tog tumora. Budite optimisti i svim ženama preporučujem da na vreme idu na preglede, da idu na preventivne preglede i da nemaju razloga da se plaše - rekla je Dojčinović na tribini u Koceljevi.
Pokretni mamograf za rano dijagnostikovanje tumora dojke se iz ove opštine za nekoliko dana seli u Vladimirce, a prema rasporedu obići će još četiri centra u Mačvanskom i tri na teritoriji Kolubarskog okruga.
V.Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa