28. januar 2016.28. jan 2016.
NIKOLA MIHAILOVIĆ PREDSEDNIK ZADRUŽNOG SAVEZA SRBIJE O ZEMLjORADNIČKOM ZADRUGARSTVU

UDRUŽIVANjEM DO EKONOMSKOG NAPRETKA

Značaj zemljoradničkog zadrugarstva prvenstveno se ogleda kroz organizaciju zemljoradnika sa sitnim posedom i specifičnim načinom proizvodnje kako po strukturi, tako i obimu, kaže Mihailović, citirajući profesora Videna Ranđelovića, vrsnog, predavača, pisca i teoretičara zadrugarstva
Na početku ovog razgovora za “Glas Podrinja“ Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, potvrđuje razmišljanja stručnjaka da srpsko zadrugarstvo ima velike zasluge za međunarodno. O tome najbolje svedoči pozivnica Zadružnom savezu Srbije, povodom proslave 100. godišnjice Međunarodnog zadružnog saveza. To se dogodilo u vreme žestokih sankcija međunarodne zajednice Srbije. Poziv za učešće na ovoj važnoj proslavi ocenjen je kao posebna počast. U dopisu međunarodni zvaničnici podsećaju na velike zasluge profesora Mihaila Avramovića, koji je 1885. godine u Londonu predvodio državne predstavnike zadruga Srbije na osnivanju Međunarodnog zadružnog saveza.
Ovim povodom predsednik Zadružnog saveza Srbije podseća na istraživanje profesora Videna Ranđelovića, koji u svojoj knjizi “Osnovi zadrugarstva i zemljoradničko zadrugarstvo“, tvrdi da su zadruge kao ekonomske organizacije tvorevina epohe kapitalizma i da su nastale u određenoj višoj fazi njegovog razvoja.
Očigledno je da te prve zadruge datiraju daleko pre Drugog svetskog rata i ekonomije uspostavljene posle. Čime su se tada osnivači i članovi zadruga rukovodili?
- Zadruge su u osnovi organizacije eksploatisanih slojeva društva: najamnih radnika i sitnih robnih proizvođača-zanatlija i seljaka. I tu se slažem sa pisanjem profesora Ranđelovića koji dodaje da su osnivači zadruga uglavnom polazili od ideja da se udruživanjem mogu zaštititi od eksploatacije i iskoristiti neke prednosti krupne proizvodnje koja je sa razvojem kapitalizma postala vladajući oblik.
U kom smislu su zadruge specifične ekonomske organizacije?
- Sami osnivači zadruga imaju specifičan status. Na specifičan način se obezbeđuju sredstva za njihov rad. Egzistiraju na posebnom obliku svojine ( zadružna ). Na poseban način se uređuju unutrašnji odnosi među zadrugarima, kao što se posebno donose odluke i upravlja.
Nažalost, u postojećim ekonomskim odnosima mnoge zemljoradničke zadruge u Mačvanskom okrugu su nestale. Ostala su njihova dvorišta koja mahom leti nagriza gusta trava i korov, a preostali objekti na njima prepušteni su zubu vremena. Ima li za njih nade, budući da su za mnoge zemljoradnike i selo u celini često bile spas ?
- Zavisi od slučaja do slučaja i to je uglavnom pravno pitanje. Mi smo spremni uvek da pomognemo i stojimo na raspolaganju.
Kakav je značaj zemljoradničkog zadrugarstva ?
- On se ogleda kroz organizaciju zemljoradnika sa sitnim posedom i specifičnim načinom proizvodnje kako po strukturi tako po obimu i kvalitetu. Zadruga pruža mogućnost, rečju bržeg ekonomskog napretka. Stvara uslove za zadovoljenje svih potreba, počev od ekonomskih, preko socijalnih, kulturnih i raznih drugih.
Koji su uslovi neophodni za uspešniji razvoj zadrugarstva?
- Potrebno je da ovaj oblik ekonomskog organizovanja bude prepoznat i podržan od kreatora ekonomske i agrarne politike i vizionara razvoja jedne zajednice. Drugo, potrebne su sposobnosti zadrugara da kroz zajednički interes budu zadovoljeni ostvarenim pojedinačnim interesom koji im omogućava dugoročnost i stabilnost posla, ekonomski i socijalni napredak. I treće ovaj vid organizovanja ukoliko je prepoznat od predhotnih aktera može da donese dobit i pojedincu i celoj zajednici.
Šta se očekuje od nedavno usvojenog novog Zakona o zadrugama?
- Novi Zakon o zadrugama je usvojen 29. decembra 2015. godine, a stupio je na snagu sedmog januara 2016. godine. Očekujemo da bude dodatni podstreh razvoju zadrugarstva uz ravnomeran regionalni razvoj. S druge strane uspeh svih i lokalne samouprave jedino je moguć ako se odgovori na tri ključna pitanja. To su: Šta se hoće? S kim se hoće? Kako će se to realizovati?
Zemljoradničke zadruge su jedan dobar oblik organizovanja koji može da odgovori na sva postavljena pitanja razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije u republici i lokalnoj samoupravi. Ključno je pitanje da li ima volje da to tako i bude i da li ima snaga za pripremu, predlaganje i sprovođenje specifičnih mera za realizaciju postavljenih ciljeva razvoja, što je od izuzetnog značaja za sva područja u republici.
Lj.Đukić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa