28. januar 2016.28. jan 2016.
GLAS U SVETSKIM KUHINjAMA: HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO

FRANCUSKA KUHINjA

Francuska je zemlja u kojoj hrana i piće predstavljaju neraskidivi deo nacionalnog indetiteta. Nebrojne kombinacije boja, aroma, i ukusa dostigle su neverovatan nivo razvijajući kod samih Francuza veoma istačan osećaj za sve što je u bilo kom kontekstu vezano za kulinarstvo koje je dostiglo nivo nauke.
Deo Francuske po imenu Provansa je verovatno najlepša i najmirisnija oblast na svetu gde se gaji začinsko i mirisno bilje koje se upotrebljava za spremanje čarobnih nacionalinih obroka koristi gotovo sve: bosiljak, estragon, lovor, lavanda, majoran, origano, ruzmarin, žalfija, timjan... spisak je beskonačan.
Provansalski buket podrazumeva vezu mešavine 3-4 biljke ugavnom su tu ruzmarin, timjan, lovor i majoran često su tu i lavanda i žalfija.
Gurmani po rođenju Francuzi konzumiraju najširi spektar mesa mesnih prerađevina kao i nebrojne vrste jakih i zrelih sireva.
Kakvu god namenu imali obroci u Francuskoj sastoje se iz više vrsta jela, gde su sirevi složeni po jačini, uglavnom na drvenim pladnjevima, mogu biti predjelo, glavno jelo salata ili pak poslastica.
Najtipičniji proizvod Francuske je baget hleb koji se konzumira uz svako jelo a najkvalitetniji sadrži minimum kvasca veoma dugo narasta i još duže traje njegovo mešenje. Svaki baget je dužine 70 cm i težine 200 g.
Povrće, umaci i druge karakteristike francuske kuhinje
Karakteristika francuske kuhinje je u raznovrsnosti jela. Po svom geografskom položaju Francuska je najpotpunija celina u pogledu ljudske ishrane u Evropi.
Povrće se nekoristi samo za umake i priloge već se jede kao glavno jelo, zahvaljujući tome francuska kuhinja je bogata vitaminima i vlaknima što je od velike koristi za probavu.
Još jedna važna odlika francuske kuhinje njeno bogatstvo sastoji se u raznim umacima postoji više od 3.000 umaka u Francuskoj.
One čine hranu bogatom i ukusnom a takođe poboljšavaju i probavu. S druge strane mleko je teško zapaziti na bogatoj francuskoj trpezi. Jedini proizvod koji dobijaju od mleka je takozvani francuski sir.
Francusko vino je prisutno u degustiranju novih jela kao i obroka.
Francuska kuhinja je prava blagodet za organizam ali i ona ima neke mane, koristi se mnogo namirnica sa životinjskim proteinom poput pašteta i poput zloglasne guščije paštete.
Lazar Prstojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa