28. januar 2016.28. jan 2016.
U CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE ZAVRŠENA „NTC ŠKOLICA“

IGROM DO ZNANjA

Tokom dvomesečnog druženja učenici od prvog do šestog razreda šabačkih osnovnih škola kroz igru učili kako na najlakši način da zapamte gradivo. Revolucinarni način učenja, zahvaljujući Društvu učitelja Šabac, prošlo četrdeset osnovaca koji su prošlog četvrtka dobili diplome posle druženja sa dečjim piscem i koautorom programa „NTC sistem učenja“ Urošem Petrovićem
Da se znanje itekako zavrtelo kroz igru pokazalo je tokom prehodna dva meseca četrdeset šabačkih osnovaca. U Centru za stručno usavršavanje prošlog četvrtka održan je poslednji čas prvog nivoa „NTC školice“ koja je pokrenuta u okviru „NTC sistem učenja - Da se znanje zavrti kroz igru“ čiji su autori dr Ranko Rajović i dečji pisac Uroš Petrović.
- Za decu je stvarno izazov. To je neka vrsta mentalne stimulacije. Ponosni smo jer je u pitanju višestruka korist. Mnogima od njih malo promenimo način razmišljanja, proširimo opseg, ohrabrimo ih da govore svoje ideje, da ih brane, razmišljaju o njima, usvoje možda tuđe, da se nadovežu gde oni to posle koriste čitavog života. I na kraju rezultati koje deca postižu kada prođu kroz ovaj program su nam najbolja nagrada. Sve ostalo je manje vredno - rekao je Uroš Petrović posle druženja sa okupljenim mališanima i njihovim roditeljima.
Zahvaljujući rezultatima koje postiže ovaj sistem učenja primenjuje se u desetak zemalja Evrope. A da se i u Šapcu radilo na najbolji mogući način potvrdili su mališani svojim znanjem.
- Bilo je sjajno. Posebno što se deca prvi put susreću sa ovakvim načinom učenja. Odmah se pojavilo to oduševljenje. Rado su dolazili na časove što su nam potvrdili i roditelji. Nekolicina njih počela je to da primenjuje i u školi. Dovoljno je što su počeli da razmišljaju na drugi način i što su se pokrenuli da povezuju ono što znaju sa onim doživljenim, naučenim - uverena je učiteljica Milena Dragojević koja je sa svojim koleginicama Tatjanom Čolić, Svetlanom Dimitrijević i Suzanom Mijušković decu učila novim tehnikama učenja.
Zadovoljstvo postignutim pokazala su kako deca, tako i roditelji. Priči ovde nije kraj. Od marta meseca biće organizovan viši nivo za sve one koji su završili početni. Takođe, za sve učenike od prvog do osmog razreda organizovaće se i početni nivo.
- Deca su uspešno završila prvi nivo i kao kao što smo im obećali na početku došao je i Uroš Petrović. Uroš je neko ko na pravi način dočarava kako to i u kom pravcu treba naša deca da razmišljaju i na koji način da povezuju pojmove i stvari. Nadam se da će opet, kada krene drugi krug „NTC školice“ doći da vidimo kako to deca na bolji način mogu da uče u svojim školama. Sve potrebne informacije biće na sajtu Centra. Slaćemo obaveštenja školama, roditeljima, tako da će na razne načine moći da saznaju kada kreće druga sezona „NTC školice“ u Centru za stručno usavršavanje - obećao je mr Goran Stojićević, direktor Centra za stručno usavršavanje.
REKLI SU...
- Bilo je lepo sa drugarima. Učiteljice su dobro objašnjavale. Naučili smo mnogo toga tako da nam je sada lakše da zapamtimo pesmice i školsko gradivo. Svidelo mi se sve što smo radili. Pričala sam drugarima i oni bi rado došli. Volela bih da se i dalje družimo i naučimo još nešto novo - Lena Ignjatović, učenica I2 OŠ „Nata Jeličić“.
- Bilo mi je lepo i mnogo smo naučili. To mi se stvarno sviđa. Sada bolje i u školi pamtim. Najviše su mi se svidele zagonetne priče. Žao mi je što je ovo poslednji čas. Volela bih da i dalje dolazim ovde - Teodora Katić, učenica I2 OŠ „Laza K. Lazarević“.
- Veliki napredak se primećuje jer oni to primenjuju i u kući, kroz igru. U školi i nemaju neke velike lekcije da uče da bi se to sad pokazalo. Moje lično mišljenje je da će se to najbolje pokazati tek kasnije u višim razredima. Podržavamo sve ovo. Zato i jesmo ovde - Marija Jovanović, Petrina mama.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa