28. januar 2016.28. jan 2016.
NOVO PRIZNANjE ZA UČENIKE ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

DOSLEDNOST NA PUTU SVETOSAVLjA

Tradiciju, kada je u pitanju međunarodno takmičenje „Svetosavlje i naše doba“ Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uspešno, šestu godinu za redom, nastavili su učenici Škole primenjenih umetnosti. Tako je i ovogodišnji, dvadeset četvrti po redu konkurs na temu „Porodica“ bio u znaku radova talentovanih šabačkih srednjoškolaca. Učenice drugog razreda Jelena Veselinović i Milica Stojadinović osvojile su prvo i drugo mesto, a maturantkinja Sara Gligorić treće u kategoriji umetnost - kaligrafija.
- To je zaista veliki uspeh, ali mi uvek promišljamo i pažljivo biramo detalje, pa tako i sada, kada smo na najbolji način odgovorili na zadatu temu. U osnovi svega, glavni pokretač je ljubav, u svoj svojoj različitosti - rekla je prof. kaligrafije Nataša Jovanović koja je i ovoga puta bila jedan od nagrađenih nastavnika.
Upravo sve to dovelo je do ovakvog uspeha jer samo posvećenost učenika i zalaganje profesora mogu stvoriti prava umetnička dela.
- Sa kaligrafijom, kao umetnošću lepog pisanja, prvi put sam se susrela kada sam upisala Školu primenjenih umetnosti. Privukla me je sloboda pisanja, poteza i ukrašavanja slova, lepota ćiriličnog, ali i latiničnog pisma. Kaligrafiju sam zavolela, jer me i opušta. Ova nagrada za mene predstavlja podsticaj za dalji rad - dodala je Jelena Veselinović.
Ljubav prema kaligrafiji, kada je u pitanju Milica Stojadinović, rodila se spontano ali i zaslugom prof. Nataše u kojoj su imali nesebičnu podršku.
- Drago mi je da je na ovaj način vrednovan i moj literarni rad koji je bio zapravo tekst kaligrafskog zapisa. Oduvek sam volela da pišem. U suštini, treba vredno raditi, a ako to radite sa ljubavlju, svaki uloženi trud će se isplatiti.
Kod Sare Gligorić ta se ljubav razvila još u sedmom razredu osnovne škole dok je pohađala radionice iz ove oblasti.
- Tokom četiri godine u Školi primenjenih umetnosti usavršila sam tehniku i način rada, spoznala lepotu različitih pisama. Uvek sam učestvovala na konkursima. Svaki poslat rad bio je drugačiji i, uz podršku profesorke, iz njega sam uvek nešto novo mogla da naučim. Sve su to bila nova iskustva. Osvajala sam i nagrade, koje su za mene bile dodatna motivacija za dalji trud i rad. S obzirom da je ovo poslednja godina koju ću provesti u Školi primenjenih umetnosti, potrudiću se da u narednim mesecima osvojim još neku od nagrada i posvetim je školi iz koje sam ponela toliko lepih trenutaka - izjavila je Sara.
Pored prvonagrađenih učenica stigla je i pohvala za učenika prvog razreda Svetislava Despotovića. Od petnaest radova na izložbi u Beogradu našlo se osam šabačkih učenika. Tako su se pored pomenutih učenika mogla videti dela i Ane Lukić, Đorđa Mijailovića, Jovane Vasić i Kristine Pantelić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa