28. januar 2016.28. jan 2016.
GRADONAČELNIKOV TIM POJAČAO AKADEMSKI SLIKAR

ŠABAC ĆE BITI PREPOZNAT PO SKULPTURI

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović predstavio je novog člana svog tima. Akademski slikar Igor Marsenić biće zadužen za kulturu i vizuelni identitet grada.
Marsenić veruje da Šabac kao grad ima budućnost. Smatra da su institucije, poput Škole primenjenih umetnosti, dale rezultat.
-Šabac ima vanredno velikiki broj mladih ljudi koji se bave različitim oblastima kreativnog stvaralaštva. Institucije kulture su funkcionalne, spremne da se razvijaju, nude nove sadržaje i otvore se za saradnju i sa neformalnim umetničkim grupama i pojedincima, rekao je Marsenić.
Istakao je da je posebno ponosan na “Otvorenu galeriju“ na Trgu, koja je novi prostor za rad i stvaranje velikog broja mladih umetnika. Nada se da će se u narednom periodu otvoriti još novih prostora sa ovom namenom. Želja je da se kultura iz objekata iznese na ulice.
-Verujemo da u gradu postoji dovoljno prostora za skulpture. Imamo veliki broj mladih vajara. Šabac će biti prepoznat kao mesto u Srbiji koje se otvorilo prema savremenoj skulpturi, koja je potpuno izbačena iz javnog života, naveo je Marsenić.
Kako je gradonačelnik rekao, želja im je da podignu kapacitete kulturnih institucija, da se bave kreativnom zajednicom i da bude više novca za kulturu. Istakao je da, u trenutku kada država odvaja 0,8 odsto u budžetu za kulturu, Šabac izdvaja 7 odsto.
-Da bismo dobili još kvalitetniju kulturnu ponudu važno je da postavimo zadatke i kažemo umetnicima šta je gradu važno, da bismo dobili kvalitetne odgovore. Kultura je važna da nas izbavi iz loše svakodnevice, poručio je gradonačelnik.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa