28. januar 2016.28. jan 2016.
RAZGOVOR SA VD PREDSEDNIKOM GO SPS ŠABAC, PROF. DR MIRKOM KERKEZOM

VLAST U IME NARODA

Predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Šapcu, prof. dr Mirko Kerkez, rođen je u Bosanskom Petrovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet u Beogradu završio je u roku, nakon čega je stažirao u Krupnju. Potom se zaposlio na Prvoj hirurškoj Klinici Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Danas je načelnik ovog odeljenja i zamenik generalnog direktora Kliničkog centra. Specijalizaciju iz opšte hirurgije je završio 1995. godine. Pošto je doktorirao postao je asistent, a zatim docent i profesor. Redovni je član Srpske kraljevske akademije, član Bugarske akademije nauka i umetnosti i kandidat za člana Ruske akademije. Angažovan je i u sportu.
Pored v.d. predsednika GO SPS Šabac, član je Glavnog odbora i kandidat za Predsedništvo SPS.
Smatrate li da su Srbiji u ovom trenutku bili neophodni izbori?
-Ako ih je premijer najavio najverovatnije da su bili potrebni. Neka narod još jednom kaže koliko kome pripada i neka se odmere snage partija na političkom nebu Srbije. Imamo lokalne i pokrajinske izbore pa je dobro da budu i parlamentarni da se ne prave dupli troškovi. Ne bi bilo loše kada bi bili i predsednički.
Kakav rezultat očekujete na nivou Republike?
-Smatram da je SPS socijaldemokratske orjentacije, dobro reformisana, snažna partija i jedina levo orjentisana na nivou Srbije. Sve ostalo su neki drugi levičari i grupe građana. Mi smo jedina partija na levici. Mislim da ćemo na nivou republike da se približimo na oko 20 odsto glasova.
Kakva su Vam očekivanja kada je Šabac u pitanju?
-Ispod 30 odsto bi za ovo rukovodstvo bio poraz. Vratili su nam se naši stari članovi, a došlo je i mnogo novih i dosta omladine. Imamo oformljena sva tela. Pre mog dolaska omladina je ovde samo figurirala, sada je to snažna organizacija. Forum žena nije formiran samo na gradskom, nego i u svim mesnim odborima.
Planiram da ovde osnujemo Politički savet gde bi bili svi ugledni levo orjentisani građani koji ne moraju da pripadaju partiji, ali da nas savetuju. To bi bili oni ljudi koji su nekada bili ovde i stvarali su ovaj grad i koji su brend Šapca. Bili su malo zapostavljeni, ali sada su dobrodošli. Među njima su Jela Veselić, koja je bila ugledni socijalista na nivou Srbije i bila je prepoznatljiva po svojim vrednostima, zatim nekadašnji gradonačelnik Marko Maksimović, pa Radenko Stepić, kao i penzionisani oficiri MUP. Sa nama će na ovim izborima i Komunistička partija.
U kakvom stanju ste zatekli ovaj odbor, a u kakvom stanju se sada nalazi?
-Odlično poznajem Zorana Bortića. Imao sam dobru saradnju sa njim. Da ne bude zabune, on nije više u SPS, zato molim građane da naprave razliku. Svako može da osnuje svoju stranku, pa koliko mu narod da glasova i vlasti toliko će vlasti i vršiti. Ništa ružno neću reći o ljudima koji su bili u paritiji pa otišli. Neka im je srećan put. Ne bi trebali ni oni da napadaju nas, jer seku granu na kojoj su sedeli.
Da li planirate da na izbore izađete u koaliciji ili samostalno?
-Pre izbora ćemo se dogovarati sa našim tradicionalnim koalicionim partnerima PUPS i JS. Uz dobar i razuman razgovor sledi i dogovor. Sa vrha ne dobijamo naređenja, nego preporuke, koje ćemo saslušati, ali ćemo sa našim rukovodstvom ovde doneti odluku.
Sa kim možete u postizbornu koaliciju na nivou grada?
-Možemo sa svima jer su to sve građani Šapca, koje ja cenim i mnogo volim. Nećemo unapred govoriti ko će biti sa nama. Sa kim budemo imali razgovor, dogovor i nađemo zajednički put taj će moći sa nama. Sa kim ne budemo mogli da se dogovorimo nećemo se ni svađati.
Šta će biti ključno u tim pregovorima?
-Gledaćemo samo interes građana Šapca i mesnih zajednica. Ako imamo dobre namere i energiju, lako ćemo ih spojiti. Dobrodošli su i Srpska napredna stranka i Zajedno za Srbiju. Oni imaju svoje birače, a sve je to isti narod. Nema mesta za lažna obećanja. Reći ćemo šta i koliko možemo. Neću govoriti da je teško, jer ništa nije teško ako smo jedinstveni i razumni.
Nakon tragičnog događaja u Domu zdravlja Šabac pokrenulo se pitanje položaja zdravstvenih radnika u Srbiji. Kako Vi, kao doktor, gledate na ovu problematiku?
-Slučaj koji se desio u Šapcu može se desiti svuda. To je izolovano i ne može se preneti na celo zdravstvo. Kada bolestan čovek ubije nekog, mogao je to da uradi i u Švajcarskoj ili Engleskoj. Na žalost, desilo se u Šapcu. Nema to veze sa sistemom i od toga se ne može zaštititi.
Zdravstveni sistem u našoj državi možemo da identifikujemo sa našom ekonomskom situacijom. Imamo dobre stručnjake, i dobru opremu, ali može to da bude i bolje.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa