4. februar 2016.4. feb 2016.
OD 11. DO 17. APRILA

POZORIŠNO PROLEĆE

Na sednici Umetničkog saveta novoosnovanog festivala „Sedam dana proleća“ prošle srede, 3. februara, u prostorijama beogradskog „Zvezdara Teatra“ dnevnim redom utvrđena pravila i propozicije
Šabac u aprilu dobija novi pozorišni festival, odlučeno je prošle sedmice na sednici Umetničkog saveta koji je okupio eminentne stvaraoce pozorišne umetnosti. Simboličnog naziva „Sedam dana proleća“, jer je kako reče predsednik Dušan Kovačević, „u našem pozorištu previše zime“, festival će publici ponuditi najbolja prošlogodišnja pozorišna ostvarenja.
- Hoćemo svežinu, lepotu, mladost, polet, čestitost u pozorišnom izrazu ““ rekao je selektor Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta, dodavši da će od devet predstava biti izabrano šest.
Glumica Mira Banjac ovom prilikom izjavila je da je veoma počastvovana što će biti deo tima festivala, koji po njenom kolegi Voji Brajoviću predstavlja novu nadu u opstanak teatra.
- Oživljavanje ovog festivala u meni budi nadu da bitka nije izgubljena, da je pozorište nešto što čuva ono što je osnovna nacionalna karakteristika ““ jezik koji je jedinstven u regionu ““ dodao je Brajović.
Osvrnuvši se na dugu istoriju Šabačkog pozorišta, značajne umetnike, festivale i nagrade, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović potvrdio je da je grad spreman za ovako veliki kulturni događaj .
- Dok je Šabac bio i političko i kulturno i privredno vrelo Srbije i Srbiji je išlo dobro. Mi se trudimo da organizujemo jedan kvalitetan umetnički događaj u Šapcu. Sedam dana najkvalitetnijih predstava u Srbiji u našem pozorištu koje je jedno od najboljih ““ istakao je gradonačelnik.
Savet festivala, koga sačinjavaju Dušan Kovačević, predsednik, glumci Mira Banjac i Voja Brajović, reditelji Nikita Milivojević i Nebojša Bradić, književnik Svetislav Basara, teatrolozi Svetislav Jovanov i Milivoje Mlađenović i istoričar umetnosti Branislav Stanković, doneo je i Pravilnik kojim je između ostalog predviđeno i druženje publike sa glumcima, čitanje drama, sastanci predstavnika svih pozorišta učesnika sa ciljem sagledavanja problema sa kojima se umetnici danas susreću.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa