4. februar 2016.4. feb 2016.
REPUBLIKA ODBIJA DA IZMIRI OBAVEZE PREMA GRADU

DA LI JE SUD JEDINO REŠENjE

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i njegovi saradnici, imali su prošlog utorka sastanak sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Beogradu
Mnogo važnih tema na stolu, a malo rezultata. Tako je, u najkraćem, izgledao prekjučerašnji sastanak predstavnika grada i tima Aleksandre Damjanović, državne sekretarke Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Republika odbija da isplati 130 miliona dinara gradu, na osnovu zajedničkog ulaganja u izgradnju bazena, delom zato što se ne zna ko je pravni naslednik Fonda za razvoj, a delom zato što u državnoj kasi nema novca.
- Tražili smo da se predstavnici ministarstva izjasne o našim zahtevima. To što grad štedi i racionalno troši novac nas ne sme staviti u neravnopravan položaj u odnosu na druge lokalne samouprave. Drugi gradovi i opštine su prošle godine dobili novac od republike kroz vanredne transfere, a odabravaju im se i razni projekti. Šabac ima najbolje projekte iz oblasti energetske efikasnosti, saobraćaja i infrastrukture, a novac ne dobija. Na sastanku nismo dobili ni informaciju kada će država uplatiti 130 miliona dinara, koliko nam duguju za bazen. Opravdanja da ne postoji pravni sledbenik Fonda za razvoj, koji je garantovao da će transfer novca biti izvršen, nije prihvatljivo. Mi smo sopstvenim sredstvima, na radost svih građana Šapca, izgradili bazen. Predložili smo i da se taj iznos usmeri ka realizaciji projekta izolacije stambenih zgrada i podizanja nivoa energetske efikasnosti u Šapcu, jer to doprinosi angažovanju građevinske operative, manjoj potrošnji energije i nižim računima za grejanje naših sugrađana. Rečeno nam je da ni to u ovom trenutku nije moguće, kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.
Ukoliko država ne ispuni svoje obaveze, grad će podneti tužbu, najavljuje gradonačelnik Šapca.
- Konsultovaću se sa pravnim timom o tome da li rešenje za ovu situaciju treba da potražimo na sudu. Ja volim svoju državu, ali tražim da država ispuni ono na šta se obavezala. U narednih sedam dana očekujemo dodatne informacije, a nakon toga će sve biti mnogo jasnije. Šabac ima ozbiljne projekte i očekujemo da nas država u njima prati. Ako ne žele da nam pomognu, neka nam barem ne otežavaju posao, naglasio je Zelenović.
Iako je projekat izolacije stambenih objekata u Šapcu dobio visoku ocenu od predstavnika resornog ministarstva, novac za realizaciju će se tražiti iz drugih izvora, poput fondova Evropske unije, jer sredstava za ove namene u kasi Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nema.
- Projekat izolacije naselja Benska bara smo osmislili sami, a sada pokušavamo da nađemo način za finansiranje. Državna sekretarka Aleksandra Damjanović nam je rekla da Ministarstvo građevine nema novca za realizaciju ovog projekta. Upućeni smo na saradnju sa međunarodnom Kancelarijom nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) i Ministarstvo energetike, te da sa njima razgovaramo o finansiranju ovog projekta, naveo je Slobodan Jerotić, gradski menadžer za energetiku.
Na sastanku je trebalo da se razgovara i o izgradnji auto puta Šabac-Ruma, koju je prošle godine, prilikom posete Krivaji, najavila ministarka Zorana Mihajlović. Iako je tada rekla da su sredstva za ove namene obezbeđena za 2016., kako stvari stoje, magistrala će i dalje biti jedina veza između Šapca i Rume.
- Nažalost, iako je bilo najavljeno, sastanku nisu prisustvovali rukovodioci Javnog preduzeća „Putevi Srbije“. Državna sekretarka nam je rekla da će prikupiti sve informacije u vezi sa planskom dokumentacijom za izgradnju ovog putnog pravca, kao i načinima finansiranja ovog projekta. Iako je bilo najava, sredstva za izgradnju auto puta Šabac-Ruma nisu predviđena u budžetu za 2016. godinu, te novac za izgradnju ove deonice treba tražiti kroz druge modele finansiranja. Očekujemo da nam u narednom periodu predlože rešenja. Zbog odsustva predstavnika JP „Putevi Srbije“ nismo razgovarali o rekonstrukciji putnog pravca Šabac - Sremska Mitrovica, što je takođe jedan od prioriteta za nas, rekao je Miodrag Filipović, direktor Direkcije za puteve.
Nedopustiv odnos prema Gradu
Predstavnici grada smatraju da je odnos republičke vlasti prema Šapcu nedopustiv, jer se odbacuju dobri projekti i ne poštuju ugovori, samo zbog nepodudarnosti lokalne i izvršne vlasti. Zbog toga će, ako zatreba, pravdu potražiti i na sudu.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa