4. februar 2016.4. feb 2016.
ZDRAVSTVENI PROGRAMI NA GRADSKOM BAZENU

ZDRAVLjE DECE NAJVAŽNIJE

Na Gradskom bazenu od novembra prošle godine sprovode se zdravstveni i programi korektivnog plivanja. Grad Šabac je pokrovitelj programa zdravstvene namene, a prva etapa trajala je tri meseca i sprovodila se tri puta nedeljno po sat vremena. Po prvi put deca sa razvojnim anomalijama poput skulioze, kifoze, lordoze i lošeg držanja tela imaju priliku da učestvuju u zdravstvenom programu koji prevenira i leči njihove anomalije.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović napominje da je bazen sagrađen, između ostalog, da bi se sprodovili zdravstveni programi, pored obuke neplivača, sporta i rekreacije građana.
- Zdravlje naše dece je najvažnije i uvek mora biti na prvom mestu. Program koji se preko Doma zdravlja sprovodi na Gradskom bazenu je potpuno besplatan za svu decu. Nema puno gradova u Srbiji koji na ovaj način sagledavaju probleme svojih sugrađana i uspešno ih rešavaju, ukazao je gradonačelnik.
Koordinator projekta dr Jasmina Živković, specijalista sportske medicine, kaže da je realizacija programa pokazala prve rezultate kod dece. Ona je dodala da je kroz program „Rasti zdravo“, sistematske preglede dece i sportsko-medicinske preglede, utvrđeno da čak dve trećine dece školskog uzrasta ima neki od posturalnih poremećaja.
- Bazen je pogodna sredina za ovakvu vrstu programa jer nema velikog opterećenja tela, pošto je telo lakše u vodi. Radi se na jačanju ležnih i trbušnih mišića koji služe za stabilizaciju kičmenog stuba. Sa decom radimo vežbe istezanja, asimetrične vežbe i vežbe u bazenu. Svi se mogu obratiti u sportsku ambulantu za preglede, kojom se može utvrditi da li je potrebno da se počne sa terapijom, objasnila je dr Jasmina Živković.
Zoran Ljubišić, profesor fizičkog vaspitanja koji učestvuje u realizaciji ovog programa, kaže da je do sada kroz prvi ciklus programa prošlo 30 dece.
- Pozivamo i drugu decu da se priključe, jer kroz plivanje nadoknađuju ono što ne mogu da urade u drugim sferama, kao što je kinezi terapija. Radimo isključivo na leđnoj tehnici, koja se koristi u funkciji prevencije deformiteta kičmenog stuba i lošeg držanja tela, istakao je Ljubišić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa