4. februar 2016.4. feb 2016.
PUNKTOVI “NEODLOŽNE POMOĆI“ U PET SELA

POMOĆ KOD KUĆE ZA NAJTEŽE BOLESNIKE

Nepokretni i polupokretni žitelji seoskih područja pozivom mogu dobiti neophodnu negu kod kuće. Dom zdravlja angažovao po šest lekara i medicinskih tehničara koji rade na pet punktova
Šabački Dom zdravlja pre oko mesec dana počeo je realizaciju projekta “Neodložna pomoć“ namenjenog nepokretnim i teško pokretnim žiteljima seoskih područja. Postavljeno je pet punktova, u Varni, Volujcu, Lipolistu, Majuru i Jelenči. Šest lekara i tehničara angažovano je da po pozivu odlazi u kuće pacijenata gde im daju neophodnu terapiju. Uslugu mogu da dobiju i korisnici koji nemaju zdravstveno osiguranje.
Pomoć izuzetno znači najtežim pacijentima koji zbog bolesti ne mogu da ustanu iz kreveta, kao i starima koji žive sami i nisu u mogućnosti da dođu do lekara. Mile Rakić iz Metkovića, čija je majka Milanka nepokretna, kaže da je ovo nešto najbolje što je učinjeno za ljude na seoskom području.
-Meni nije problem da majku odvezem kod doktora, ali je na taj način više izmučimo, nego što joj znači pomoć koju dobije tamo. Ima i mnogo onih domaćinstava gde žive sami stari i o njima nema ko da brine. Mnogo nam ovo znači, rekao je Rakić i zahvalio Gradskoj upravi, što je omogućila ovaj projekat.
Medicinski radnici zaposleni na punktu u Varni kažu da posla ima toliko da su počeli da po stepenu hitnosi izlaze na teren, a nekada i u toku puta promene konačno odredište.
-Projekat je brzo zaživeo. Našim pacijentima dobro dođe što na poziv, u kućnim uslovima dobiju adekvatnu terapiju. Imamo plan zakazanih pacijenata, ali on se u hodu menja. Imamo ležeće pacijente sa dekubitusom, kojima je potrebna posebna nega, a radimo i na prevenciji toga kod drugih. Počeli smo da zbrinjavamo i hitna stanja koliko smo u mogućnosti, navodi dr Rada Marjanović i dodaje da joj je najveća satisfakcija kada vidi osmeh na licima pacijenata koji ne mogu da govore i to im je jedini način da iskažu zahvalnost i olakšanje.
-Veliko je zadovoljstvo, i u profesionalnom i ličnom smislu, raditi ovaj posao. Rezultati se odmah vide. Mogla bih ovo da obavljam do penzije, ističe doktorka.
Slađana Gligorić, medicinska sestra, navodi da mnogi pacijenti lekara nisu videli jako dugo, jer nisu bili u mogućnosti da dođu do ambulante. Kaže da sve rade timski zajedno sa doktorkom i sestrom iz ambulante.
Punkt u Varni u četvrtak je posetio zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić i rukovodstvo Doma zdravlja. Pajić je istakao da je grad ovaj projekat podržavao od samog starta.
-Cilj nam je da naši građani imaju priliku da se leče ma gde se nalazili. Ideja je da zdravstvena zaštita bude dostupna i kvalitetna na celoj teritoriji grada. Pored toga, i mladi lekari i tehničari imaju priliku da rade u svom gradu, kaže Pajić.
Direktor Doma zdravlja dr Miroslav Popović je naveo da je grad opredelio sredstva za zapošljavanje po šest lekara i medicinskih tehničara i da su odlučili da ih zaposle pri službi za zaštitu odraslog stanovništva na ovih pet punktova. Popović se nada da će se vrlo brzo videti pozitivni pomaci u nivou zdravstvene zaštite na području Doma zdravlja Šabac.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa