4. februar 2016.4. feb 2016.
VESTI IZ ŠAPCA PUNE CRNU HRONIKU

NOŽEVI UMESTO DOBAR DAN

Prethodne nedelje na teritoriji Šapca ostale su obeležene po najtežim krivičnim delima. Prvo je ubijena medicinska sestra Ljubinka Popović na svom radnom mestu, zatim je u Dublju ubijen Miroslav Josipović, dok su još dvojica muškaraca teško ranjena. Javnost su potresale informacije i o drugim krivičnim delima, samoubistvu i samoranjavanju, a ova sedmica je dovela do još veće eskalacije ludila.
Sa 19 godina dvostruki ubica
Serija zločina nastavljana je svirepim ubistvom taksiste Čedomira Popovića (61) u nedelju uveče. Njega su ubodom nožem u vrat usmrtili putnici koje je vozio.
Popović je povezao dvojicu mladića kod Autobuske stanice u Šapcu, koji su tražili vožnju do sela Zablaća. Nakon toga, Popović je dispečera obavestio da je povređen i da se nalazi u Metliću. Hitna pomoć i policija odmah su se uputili na lice mesta, ali je nesrećni čovek preminuo u Opštoj bolnici u Šapcu i pored ukazane pomoći.
Ubrzo su zbog ovog svirepog zločina uhapšeni Milić Ilić (19) iz Metlića i Milan Petrović (18) iz Krivaje. Pronađen je i nož koji je korišćen u izvršenju krivičnog dela.
Još šokantnija je činjenica da je Ilić osumnjičen i za smrt pedesetsedmogodišnjeg prosjaka prošlog leta, blizu centra grada. Ubistvo je takođe izvršeno ubodom u vrat, a nezvanično, osumnjičeni je priznao zločin.
Ubijeni Popović ostavio je za sobom suprugu i dvoje dece. Kao taksista je radio kratko.
Njegove kolege organizovale su u ponedeljak protesnu vožnju ulicama grada. Oni su se složili oko toga da nisu bezbedni, da svakog moraju da prime u vozilo, a da su uz to još i u obavezi da vezuju sigurnosni pojas, što ih ometa da pobegnu od napadača.
Novi napad na medicinskog radnika
Medicinski tehničar Borisav Gladović napadnut je u utorak ujutru oko četiri sata u Službi hitne medicinske pomoći šabačkog Doma zdravlja. Na njega je nožem nasrnuo M.M. (1972). Posle žestoke borbe sa napadačem, a zahvaljujući iznenadnom ulasku drugog pacijenta, koji mu je pomogao, Gladović se odbranio. Pripadnici policije ubrzo su priveli napadača. M.M. je pre tri dana u ovoj službi dobio uput za psihijatrijski pregled.
-Dom zdravlja Šabac oštro osuđuje svako nasilje, podsećajući da je naša koleginica na radnom mestu ubijena pre nepunih mesec dana, a taksista Čedomir Popović na svom pre samo dan, dva. Apelujemo na sve da zaštite zdravstvene radnike i sve ljude koji posvećeno i profesionalno obavljaju svoj posao. Nedopustiva je ovakva eskalacija nasilja kojoj smo svedoci poslednjih nedelja. Tražimo od nadležnih da zaštite sve, kako se tragedija koju smo doživeli početkom januara ne bi ponovila. STOP NASILjU ““ PRAVI IMAJU PRAVO, stoji u saopštenju koje je Dom zdravlja Šabac izdao povodom ovog događaja.
Još jedan napad na
“Transkom“
“Transkom“ u Benskoj Bari, koji se nalazi pored vrtića, opljačkan je u utorak uveče, nekoliko minuta pre 22 časa, odnosno, pred samo zatvaranje. Naoružani napadač od radnica je oteo pazar koji se trenutno nalazio u kasi, kutije skupljih cigareta sa rafova, i boksove iz magacina. Uplašene radnice je nakon toga zaključao u garderobu i odneo ključ sa sobom. Na sreću, kod sebe su imale telefone pa su pozvale pomoć.
-Naše dve radnice su provele pola sata zaključane. Fizički nisu povređene, ali se psihički ne osećaju dobro. Ovo nije prvi put da pljačkaju ovaj objekat. Prošle godine, negde u istom periodu, napadač je uzeo pare iz kase i tom prilikom je imao pištolj. Nismo obavešteni o tome da li je ovo delo rasvetljeno. Obzirom na dešavanja u našem gradu u poslednje vreme, uplašene smo i nesigurne kada radimo uveče i strepimo od svake mušterije koja uđe u prodavnicu. Nemamo način da se zaštitimo, a u većini objekata rade samo žene, objašnjava poslovođa “Transkoma“ Branka Sandić.
Vlasnik “Transkoma“ Radovan Božanić kaže da preduzimaju sve mere da obezbede svoje objekte, ali da provalnici nađu način da uđu i u zaključan objekat, obezbeđen rešetkama, kamerama i alarmom. Dešavalo se i da razbiju ceo izlog zbog nekoliko paklica cigareta. Kada se razbojništvo desi u vreme radnog vremena, radnice savetuju da se sklone, ili pobegnu ako su u mogućnosti.
-Pljačke se češće dešavaju u zimskom periodu i uglavnom vikendom, kada ima manje mušterija. Kada izvrše razbojništvo pokupe najčešće samo pazar, a u slučaju provalnih krađa cigarete. Naši objekti su na njihovoj meti dva, nekada i tri puta mesečno. Prošle zime za dva dana imali smo tri razbojništva, čak dva u istoj radnji. Na 30 dela reši se jedno ili dva, navodi Božanić.
Iako ne mogu doći do značajnijeg plena, jer se veći iznos novca nosi iz radnji, pljačkaše ni to ne odvraća od njihove namere. Šteta koju naprave često je veća od iznosa koji odnesu, a strah koje radnici pretrpe kada se suoče sa nožem, pištoljem i fantomkom ništa ne može da nadoknadi. Na žalost, neki to dožive i više puta.
Načelnik Policijske uprave Šabac, Slaviša Spasojević, za “Glas Podrinja“ nije želeo da govori o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u gradu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa