4. februar 2016.4. feb 2016.
NOVA KNjIGA IVANA GLIŠIĆA

MOJE PESME, MOJI SNOVI

Šabački književnik i nekadašnji novinar u svojevrsnoj nadopuni prethodnog dela „Šabac moje mladosti“ nudi detaljne priče o nastanku i snimanju singlova, albuma, kaseta, diskova i Youtube postavki sa autorovim stihovima uz unikatne fotografije
Počelo je ranih pedesetih godina prošlog veka uz zvuke starogradskih pesama sa radija i pevušenja majke krojačice. Nastavilo tokom zimskih i letnjih raspusta u mačvnaskom selu Ševarice na slavama, prelima, kosidbama, vršidbama, ali i na bioskopskim projekcijama i igrankama uz latino-američke ritmove. Kulminiralo na pomno praćenim festivalima u San Remu, Opatiji, Zagrebu, „Beogradskom proleću“, „Mikrofon je vaš“ i „Zlatni mikrofon“. Prve stihove napisao je Ivan Glišić gledajući film „Divlji vetar“ sa Anom Manjani.
Od tada pa do danas stihovi su postali sastavni deo Glišićevog plodonosnog književnog života čiji je delić zabeležen u njegovoj najnovijoj knjizi „Moje pesme, moji snovi“. U izdanju nezavisne pulske undergrond udruge „Šapula“ na skromnih, ali veoma vrednih, šezdeset četiri strane, svojevrsna zbirka stihova čitaocu nudi pogled u vreme i način nastanka singlova, albuma, kaseta, diskova i Youtube postavki.
Lista onih koji su sa oduševljenjem prigrlili Glišićeve stihove podugačka je. Tu su Ljubiša Lolić Lolija s grupom „Rondo“ i „Pesma čuvara deteline“, Mihailo Minja Đorđević, Šapčanin, magistar klasične muzike, koji je komponovao desetak Glišićevih pesama, za repertoar nekadašnjih šabačkih grupa „Baš čelik“ i „Mudra sova“, i za „Priručnik za nastavnike muzike“. Glišićevi stihovi inspirisali su i Rajmonda Ruića, basistu kultnih edž Ju bendova „Delfini“, „Roboti“, „Točkovi vatre“. Za „Veče u Luna parku“ (Josipa Lisac) i „Ulica jorgovana“ i lp „Pastir kraj vatre“ (Darko Domijan), Glišić je dvaput bio tekstopisac godine u bivšoj Jugoslaviji i to 1974. i 1975.
Pripoveda nam autor i o „Zlatnoj liri“ koju mu je, za rnr stihove dodelio zagrebački „Pop ekspresa“, o osvojenom „Zlatnom Orfeju“ na Takmičenju muzičke omladine Evrope u Burgasu, Bugarska, o kultnom „Džuboksu“ gde je bio urednik za rnr poeziju, i o saradnji sa doajenima naše klasične muzike Dušanom Radićem, Slobodanom Atanackovićem i operskom divom Radmilom Smiljanić, Mirjanom Božidar Živković, nekadašnjom rektorkom Muzičke akademije u Beogradu. Tu su i crtice o druženju sa Daliborom Brunom, bas gitaristom Mišom Aleksićem, orguljašem Lazom Ristovskim, Borom Đorđevićem, Biljanom Krstić, Goricom Popović, grupama „Zajedno“ i „S.O.S“, s kojima je snimio himnu kultne emisije Radio Beograda „Veče uz radio“. Pratimo i priču o nastanku Glišićeve himne za Dane šabačkog karnevala i „Čivijade“, kompozitora Milenka Božića i pevača Nikole Markovića Gibe, i o saradnji sa Mikicom Antonićem i Mirjanom Brodić Todorović, Milutinom Popovićem Zaharom, Zlatkom Golubovićem, Beti Đorđević, Žarkom Dančuom, Jelenom Tomašević, Danicom Krstić, grupom „Đerdan“, šabačkim „Starim zvucima“, pank grupom „Sirova smjesa“ iz Osijeka, zemunskom rnr „Copy&Paste“, pa do najnovijih muzičkih projekata sa mladim Stevanom i Evitom Jović, klasične gitare, i Anjom Todorović pijanistkinjom, profesorima šabačke Muzičke škole.
Posebno poglavlje je i o dugogodišnjoj saradnji sa Radoslavom Graićem, koji je na Glišićeve stihove komponovao dvadesetak starogradskih i etno pesama. Pratimo i priču o emisiji „Od zlata jabuka“, Radio Beograda, u kojoj je Cane Firaunović, nekadašnji prvak Šabačkog pozorišta, kazivao Glišićeve stihove uz mačvansku etno muziku, po izboru Miće Pantelića.
ULICA JORGOVANA
Plavi veo, zlatna žica,
Nežan vetar, mnogo ptica,
Raspukla se svaka grana
Nad ulicom jorgovana

Odsjaj jutra, rosa blista,
Cvet do cveta, list do lista,
Pčela sanja beli venac
Dubok kao gorski zdenac

Jedna klupa, tiha luka,
Tvoje usne, moja ruka,
Opet bukti ona vatra
Zgasla davno ispod hrasta

Gori zemlja, gori kamen,
Sunce ugljen, nebo plamen,
To u senci lome krila
Zaljubljena dva leptira...
PRIČA SE NASTAVLjA
Nedugo po objavljivanju Glišićeve knjige „Moje pesme, moji snovi“ grupa „Horkestar“ promovisala je u medijima i na Youtube spot „Hej, radniče“, na Glišićeve stihove. Ujedno to je i himna ponovo otvorenog beogradskog bioskopa „Zvezda“. Istu pesmu ali na „elektronsku muziku“, snimio je i Dario Seraval, pevač slovenačke grupe „Borghesia“, i niška „Figurative Theater“. Francuska kultna etno grupa „Geampa Raler“™“™, snimila je, i to na srpskom, „Žubor voda žuborila“, a egipatska etno grupa „Zaman Fabrilj“ „Rumeniku“.
I NA FILMU
Centralno mesto u comeback filmu „Smrdljiva bajka“ Žarka Lauševića zauzela je Glišićeva i Ruićeva „Ulica jorgovana“, koja na Youtube ima pola miliona pregleda, a odnedavno je i na top listi NjLDN RADIO LONDON. Ove stihove, Glišić je napisao početkom sedamdesetih, u sokaku prepunom jorgovana, uz šabački Veliki park.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa