4. februar 2016.4. feb 2016.
POČELO PRIJAVLjIVANjE ZA SUŠARE

ŠANSA ZA VEĆU ZARADU

Prijavljivanje poljoprivrednih proizvođača za projekat “Ruralni razvoj nakon poplava“ počeo je prošle sedmice i traje do 19. ovog meseca. Projekat predviđa nabavku četiri mobilne sušare za voće, povrće i začinsko bilje, koje će korisnicima na raspolaganju biti besplatno. Sprovode ga Direkcija za poljoprivredu i grad Šabac u saradnji sa implementacionim partnerima, ASB iz Austrije i Inicijativnom za razvoj i saradnju. Vrednost projekta je 240.000 evra, od čega jedan deo ulaže grad, a drugi implementacioni partneri.
-Podrška poljoprivrednim proizvođačima kroz ovaj projekat obuhvata edukaciju izabranih korisnika i ekonomsku podršku kroz kooperaciju Socijalnim preduzećem. Poznato je da poljoprivrednici najčešće prodaju sirovine, a na ovaj način stvoriće se dodatna vrednost i moći će da zarade 30 do 50 odsto više. Socijalno preduzeće će biti napravljeno kada projekat krene i ono se osniva da bi se roba lakše plasirala. Sušeni proizvodi će se pakovati, a na ambalaži će biti ime i prezime proizvođača. Sve to će biti po evropskim standardima, navodi Andrijana Sakić, asistent na projektu.
Edukacija podrazumeva pet trodnevnih seminara o unapređenju poljoprivredne proizvodnje i pet trodnevnih seminara o preduzetničkim veštinama.
Poljoprivredni proizvođači mogu učestvovati u projektu ako imaju prebivalište na teritoriji grada Šapca, najmanje dva radno sposobna člana u domaćinstvu, više od 0,5 hektara obradive površine u vlasništvu ili zakupu i minimum 20 ari zasada pod voćem ili povrćem. Obrazac prijave mogu preuzeti u mesnim kancelarijama, kod gradskog poverenika i u Direkciji za poljoprivredu. Prijave sa pratećom dokumentacijom se šalju na adresu Direkcije za poljoprivredu grada Šapca, Vojvode Brane 2, Šabac, a mogu i lično da se odnesu.
Prvih nekoliko dana, od kada traje prijavljivanje, pokazalo se da je interesovanje poljoprivrednih proizvođača veliko.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa