4. februar 2016.4. feb 2016.
TRADICIONALNE KONjIČKE TRKE POLjSKIM PUTEM U UZVEĆU

SULKAŠIMA NIJE SMETALO BLATO

Pojačan napor trkačkih konja, koji su u sred zime po raskaljanoj stazi obradovali velikii broj svojih navijača, nagrađen novcem, peharima i diplomama. Uspelo 14 druženje ljubitelja konjičkog sporta u Mačvi
Odmah iza igrališta fudbalskog kluba “Napredak“ u Uzveću na poljskom putu u ataru Kačare, prošle subote oko podne, brzinu i izdržljivost odmerili su galoperi u sulkama u tri trke. Ova manifestacija se tradicionalno po 14. put održala u Mačvi, a glavni organizator, kao i uvek bio je Vladan Rosić iz Glušaca, veliki zaljubljenik u konjički sport.
Galoperima upregnutim u sulke, po čemu su mačvani jedinstveni u Srbiji, kako je primetio iskusni komentator konjičkih trka Ljubinko Jevtić iz Badovinaca, nije smetalo ni veliko blato koje se stvorilo na poljskom putu, oko podne, posle jutarnjeg manjeg mraza. U tri održane trke galopera u sulkama, pobedili su: Kanada u trci malih konja na 500 metara, vlasništvo složne braće iz Glušaca ( druga je bila Dunja, Bana Sarića iz Glušaca, a treći Slaviša, vlasništvo Kovačevića iz Noćaja). Pobednik druge trke, pod nazivom Lombardo na 1.000 metara bila je Kalina, vlasništvo Mandića iz Uzveća. Drugo i treće mesto osvojile su Fiona i Kobra, vlasništvo Noćajaca Kovačevića i Milutinovića. U trećoj trci, ovog dana slavio je sa svojim navijačima Zoran Vasić iz Glušaca, vlasnik pobedničkog konja Ludviga Van Gila. Drugo mesto osvojila je Maj Beti, vlasništvo Isakovića iz Metkovića, a treće Adana, vlasništvo Baja iz Bogatića.
Veliki broj prisutnih navijača, najbolji je dokaz izuzetne zainteresovanosti Mačvana za konjički sport. Blato je prštalo na sve strane ali niko na sreću nije povređen, a kompletno zadovoljstvo upotpunio je i komentator pominjanjem pored ostalog vrlo privlačnih konjičkih trka za muštuluk po mačvanskim šorovima i sokacima, najčešće povodom svadbenih veselja. Jedno tako, zbilo se pre više od pola veka na svadbi sina Živana Pelića iz Salaša Crnobarskog.
- Staza je bila duga 18 kilometara, a pobedio je Stanislav Marković iz Salaša Crnobarskog sa konjem Vinetu. Gazda kuće, Živana Pelić tom prilikom je egzaltiran izjavio da ne žali novac samo da se pamti kada je ženio sina, rekao je Ljubinko Jevtić iz Badovinaca, stalni komentator ovakvih događaja.
Značajno su pomogli, opština Bogatić, mesna zajednica Uzveće i brojni drugi sponzori, a veselje je nastavljeno u obližnjem Etno selu “Avlija“ u Glušcima gde su najpoznatijim konjarima i učesnicima ovih susreta uručene vredne nagrade u vidu pehara i diploma.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa