4. februar 2016.4. feb 2016.
IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU

VILE I VILENjACI

U galeriji Kulturnog centra je postavljena izložba fotografija “Vile i vilenjaci - Artusi“ Ive Lulić. Ciklus ovih fotografija započeo je pre šest godina u radu sa štićenicima Doma za decu bez roditeljskog staranja “Vladimir Nazor“.
- Svako dete ima svoju originalnu scenografiju i svoj krajolik u kojem caruju ljepota i mašta. Fotografije su bajkovite, ali je sve na njima stvarno. Svi efekti su prirodni, a namjerno se ne koriste razni programi za dodavanje efekata. Fotografski efekti se kreiraju na licu mjesta (dječja pirotehnika, maštoviti kostimi, body paint šminka), a bogatstvo boja postignuto je upotrebom profesionalne fotografske opreme i rasvjetom koja omogućuje razigranost svjetla i sjene, te osjećaj nadrealnosti, kaže autorka.
U narodnom verovanju vile i vilenjaci predstavljaju mudra bića magičnih moći, koja pomažu ljudima i donose radost. Žive u zajednicama na planinama, livadama, pored reka, u močvarama, krošnjama stabala...
- Klinci iz domova za nezbrinutu djecu su pravi mali vilenjaci. Oni su zaista posjebni i čini se da svijet razumiju bolje od nas ostalih. Kao i pravi vilenjaci, žive u zajednici, pomažući jedni drugima u odrastanju, dodaje Lulićeva.
- Ovo je nesvakidašnja izložba mlade istoričarke umetnosti koja nam dolazi iz Zagreba. Specifičnost njenog istraživanja je u tome što ona fotografiše decu, koju oblači u kostime i postavlja u određeni prostor u prirodi, režirajući fotografiju. Iva je samostalni umetnik koji se ozbiljno predaje umetnosti, vrlo je prepoznatljiva i osobena, kaže istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.
Iva Lulić je rođena 1979. godine u Zagrebu. Posle završene Gimnazije, upisala je Filozofski fakultet na kom je diplomirala Povijest umjetnosti i Etnologiju. Fotografsko obrazovanje je stekla na Arhitektonskom fakultetu, gde je pohađala trogodišnju nastavu - Fotografija i film. Članica je ULUPUH i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Dobitnica je Nagrade za najbolju mladu umetnicu 2012. godine.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa