4. februar 2016.4. feb 2016.
PREDSTAVLjENA SABRANA DELA STANISLAVA VINAVERA U 18 KNjIGA

PRAZNIČNO VEČE

U dvorani Vinaver u Aneksu Biblioteke šabačke, održan je program pod nazivom Videlo sveta, u kom su predstavljena Sabrana dela Stanislava Vinavera. U programu su učestvovali: Milka Zjačić Avramović, urednica izdanja, Gojko Tešić, priređivač i Nadežda Vinaver.
Video zapisom “Vinaverovci u Biblioteci šabačkoj“, u kome je prikazan način na koji Biblioteka čini živim sećanje na velikana srpske književnosti, započelo je praznično veče za Šapčane.
- Nakon programa Mi se čudno razumemo, kojim je obeleženo 120 godina od Vinaverovog rođenja, a koji je izveden i u Narodnoj biblioteci Srbije, osmislili smo Vinaverovu zemlju čuda za najmlađe sugrađane. Organizovan je Naučni skup u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost, a objavljen je i Zbornik sa skupa „Poezija i modernistička misao Stanislava Vinavera“. On je večeras među svojima, rekla je direktorka Biblioteke Sonja Bokun Đinić.
O “najvećem evropskom Šapčaninu“, koji je ostao nepročitan i neshvaćen, koga nisu umeli i hteli da prepoznaju, o “zloćinu ćutanja“, njegovoj neobičnoj biografiji i nadi da će ova dela iznedriti nove vinaverovce, govorila je urednica izdanja.
- Milo mi je što se Šabac vratio svojoj tradiciji. Vinaver nije zaboravio šta mu je Šabac dao, on se odužio jeziku koji je naučio u njemu, rekla je Nada Vinaver, koja je predstavila “Svetilo sveta“, knjigu o Francuskoj, koja je imala posebno mesto u njegovom životu.
Sabrana dela Stanislava Vinavera, drugo kolo u 18 knjiga, na 13.000 strana, koja je objavio Službeni glasnik i Zavod za udžbenike, predstavljaju omaž jednom od najistaknutijih intelektualaca moderne srpske književnosti i kulture 20. veka.
- Ova dela su jednistvena u srpskoj kulturi, a ovo izdanje najlepše u istoriji izdavaštva. Nezaslužene su pohvale samo na moj račun, mala ekipa koja je na ovom poduhvatu radila tri godine može biti ponosna što je ovoj kulturi dali nešto što nije imala. Vinaver je kamen međaš od koga se sve može iščitavati i u čemu se može naći sve ono što je najznačajnije, a pripada Evropi. Izuzetno mi je drago što sam se našao u najznačajnijoj tački srpske modernosti, u Šapcu, istakao je Tešić, koji proučava Vinavera četiri i po decenije.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa