4. februar 2016.4. feb 2016.

„VINAVEROVI DANI“ U ŠAPCU

Grad Šabac će u aprilu organizovati manifestaciju „Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu“, posvećenu Stanislavu Vinaveru. Na ovaj način, grad čuva sećanje na Šapčanina koji se smatra jednim do vodećih srpskih intelektualca 20. veka.
- Šabac je grad kulture, a Stanislav Vinaver deo našeg kulturnog nasleđa. Pokušavamo da u vremenu skrajnute kulture, u Šapcu napravimo oazu u kojoj se kultura živi na moderan način. Grad Šabac ove godine iz budžeta za kulturu izdvaja sedam procenata, a država 0,6 odsto. Verujem da ćemo ovog proleća u Šapcu imati velikih i važnih kulturnih događaja, kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Osnivača srpske avangarde, najbolje opisuju reči profesora Gojka Tešića, koji Vinavera smatra najevropskijim intelektualcem srpske književnosti prošlog veka. Tešić pozdravlja održavanje manifestacije posvećene Stanislavu Vinaveru.
- Kada bi u Srbiji bilo više intelektualaca kakav je Vinaver bio, ova zemlja bi bilo mnogo bolje mesto za život. Namera Šapca temelji se na širenju i upoznavanju sveukupnog društva sa idejama koje je Vinaver uneo iz evropske i svetske tradicije u srpsku književno-umetničku baštinu, što će doprineti i daljem razvoju i afirmaciji modernih vrednosti u srpskom kulturnom i umetničkom prostoru. Manifestacija „Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu“ zasnivaće se na razvijanju saradnje sa književnim i umetničkim udruženjima i organizacijama u zemlji i inostranstvu; potom na saradnji sa inostranim fakultetima, kulturnim i umetničkim institucijama na kojima se izučava i neguje srpska književnost, umetnost i kultura, rekao je Tešić.
„Prvi Vinaverovi dani“ biće posvećeni francuskoj tradiciji, kulturi i umetnosti. Organizatori se nadaju da će manifestacija postati tradicionalna, te da će Šabac u narednom periodu opravdadi epitet grada kulture.“
„Strašno sam voleo da slušam žabe, tu tešku melanholiju njihovog kreketanja. Jedna od druge se razlikuju za osminu tona. U početku kada ih slušate to je samo jedan ogroman hor, kasnije osetite te osminske intervale. Proputovao sam ceo svet, a samo sam jedanput čuo nešto veće. To su cvrčci. Na Zvezdari ima jedan zid iznad Dunava, tamo ih ima leti sigurno preko pet stotina hiljada. Skoro svaki dan odlazim da ih slušam. U početku sam razlikovao oko pedeset zvukova, sada razaznajem pet do šest hiljada tonova u tom koncertu. Muzika cvrčaka je muzika malih intervalskih raspona. Kao muzika srpskog jezika. Naš jezik je bio kao žabe, cvrčci i frula. Ja sam u srpskom osetio frulu, pokušao sam da dam rečenice sa zrikavcima, žabama i frulom.“
U svom tekstu „Kako se rodila pesma „Santa Maria della salute“, Vinaver je pisao:
- Prepiska između Laze i Tesle daje uvid u srž oba ova zanesena duha, od kojih je jedan hteo da veruje samo u romantiku, a drugi samo u drevne prauzroke i praskozorja. Elem: Laza je zaljubljen u Lenku Dunđersku. Ali se, oronuo, ne oseća dostojan nje. Traži joj dostojnog muža. Nalazi: Laza je napunio romantičnu Lenkinu glavu Teslinim likom. Ona je, dosledno, volela njega, Lazu: on se, Laza, uplašio i geteovski pobegao od nje, u Krušedol. Lenka veruje Lazi. Kad nije Laza “” nek je Lazin Tesla.
„Juče je Apelacija jednom seljaku, koji je ubio oca, smanjila kaznu sa dve godine robije na šest meseci zatvora. Prvostepeni sud sudio je juče opet gospodinu Simi Panduroviću zbog uvreda i kleveta koje je naneo gospodinu Stanislavu Stefanoviću u samom sudskom sporu oko prevoda Hamleta i osudio ga na pedeset dana zatvora. Zbog sličnih uvreda i kleveta na istog gospodina, gospodina Pandurovića je isti sud osudio na pedeset dana zatvora pre jedva mesec dana. Ali ovo suđenje gospodinu Panduroviću nije poslednje, jer je gospodin Stefanović digao još nekoliko tužbi protiv njega. I, po svemu sudeći, gospodin Pandurović će imati da odsedi u zatvoru kao da je bar dva oca ubio.“
(Vinaverov tekst objavljen u listу

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa