11. februar 2016.11. feb 2016.
NOVE KNjIGE

LjUBAVNI MOST MEĐU RAZLIKAMA

Ljubav, kao uzvišeno osećanje i osnovna hrana ljudskog postojanja, u minulim vremenima, bila je težnja i potreba svakog čoveka. Milioni stvaralaca na polju pisane reči, bilo da su poete, romansijeri, pripovedači, prihvatili su ovu temu da se njome bave i preporuče ostvarenje iste drugima. Bio je to izazov koji večno traje. Tom izazovu nije odolela ni gospođa Mila Starčević, već afirmisana srpska putopisateljica. Objavila je novi putopisni roman pisan srcem i bojen ljubavlju.
Autorka je napravila komparativnu analizu okolnosti nastajanja i trajanja ljubavi, između lepe Induskinje Sumitre iz Delhija i Đulijana, šarmantnog Italijana iz Rima, ispovednom naracijom junaka. Dobro brušeni likovi, Sumitre i Đulijana, dobili su u galeriji likova srodnike i posrednike, kao dopunu mozaika različitosti. Dramska radnja smeštena je u dva različita ambijenta, drevne Indije i takođe drevnog Rima, odakle potiču junaci sa svim svojim specifičnostima i osobenostima. Radnju dramatizuju zapleti, iznenađenja, promena uslova, koji upravo na neusaglašenim razlikama urušavaju “ljubavni most“, koji za “nosače“ ima nedovoljno učvršćene duhovne i čulne armature kod Sumitre i Đulijana.
Oganj ljubavi počinje da se utišava, pošto u njegov plam ne stiže novo gorivo iz srca zaljubljenih. Sumitra, lepa Induskinja, snažna ličnost formirana na jakoj tradiciji, veri i kultu porodice, kakva u Evropi sve manje može da se vidi, jer ju je progutala ovovremska potrošačka besmislica, odustaje od “daljeg usaglašavanja“ sa nesmirivim italijanskim bonvivanom Đulijanom. Vođena nostalgijom i dubokim osećanjem svoje grešnosti prema roditeljima i srodnicima donosi odluku da se vrati u Indiju i prođe kroz proces “samočišćenja“ u izabranom indijskom samostanu. Most ljubavi je srušen, kao mnogi do tada u neusaglašenim ljubavima i mentalitetima. Autorka je nepretenciozno poručila čitaocu značaj snage duha, koji u paru može da premosti i do tada nepremostivo. Za to trebaju dve slično snažne osobe!
P.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa