11. februar 2016.11. feb 2016.
Proslavljen praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva

U SUSRET LjUBAVI

Slikanje na lišću akrilnim bojama. Veče puno poezije, muzike, ljubavi. Zadovoljstvo prisutnih posetilaca nije se moglo sakriti
U susret Danu zaljubljenih u organizaciji Biblioteke „Politika“ Krupanj u petak 12. februara za posetioce je otvorena izložba slika Marije Pantelić mlade umetnice iz Loznice i poetsko-muzičko veče u kome je nastupio veliki broj učesnika.
Najpre je u 18 časova otvorena izložba slika na lišću mlade slikarke Marije Pantelić iz Loznice pod nazivom „The Fall in Love“ (Jesen u Ljubavi, zaljubljenost) koja predstavlja plod njenog trogodišnjeg eksperimentalnog rada na istraživanju i osmišljavanju tehnike koja će biti pogodna za ovu specifičnu podlogu, koja kada se sasuši i ispresuje podseća na pergament.
- Radi se o specifičnom vidu likovne umetnosti, sasvim novom inovativnom pravcu. U pitanju je oslikavanje na osušenom lišću akrilnim bojama i prelakirano nepromočivim lakom kako bi ostalo sačuvano od vremena. Kada ste umetnik gledate očima srca i kada imate ljubav u sebi možete da vidite slikarsko platno u svemu. Moje slikarsko platno je upravo ovaj osušen list koji život završava u jesen, možda malo zbog profesionalne deformacije s obzirom da sam medicinska sestra i da se svaki dan trudim da nekom produžim život. Zašto onda list koji je otpao ne bi dobio neki drugi život. To mi je bila prva ideja, oživljavanje - govori Marija umetnica iz Loznice čija inspiracija dolazi iz ljubavi i to one koju nosi u sebi samoj.
Slikanjem i crtanjem se bavi od malena, prvi crtež je uradila sa dve godine kada je crtala pravilne krugove, a kasnije kroz školovanje talenat je gradila kroz grafički dizajn, zdravstveno-vaspitne plakate i, s obzirom da je bila u medicinskoj školi, radila je na svim mogućim likovnim projektima. Naravno, to iskustvo je dovelo do stvaranja sopostvenog likovnog pravca. Najviše se zahvaljuje svojim roditeljima, ali i mnoštvu prijatelja koji su je podržali u najvećim ludostima. Specijalno se zahvaljuje Nebojši Todoroviću bez koga ovaj projekat ne bi bio realizovan.
U nastavku večeri održano je poetsko-muzičko veče u kome su učestvovali zavičajni pisci i pesnici iz Krupnja i Loznice, ali i učenici osnovne, srednje škole i mladi koji su imali priliku da čitaju svoju poeziju. Program je bio koncipiran tako da bude raznovrstan, najpre su nastupili članovi orkestra KUD „Mića Tadić“ iz Krupnja Goran Tomić, Milan Gajić i Momčilo Radovanović, svirajući harmoniku, kontrabas i gitaru, pevajući ljubavne pesme. Violinu je svirala Andrea Alimanović. Svoje pesme su kazivali Milan Stanković, Ivana Živanović, Lazar Vićentić, Ivana Kovačević i Ljutomir Rundić. U programu su učestvovali Magdalena Matić, Nataša Vasiljević, Andrijana Gajić i Aleksandar Gajić koji je svirao gitaru.
- Mladim ljudima koji nemaju vremena za poeziju poručio bih da umesto sedenja u kafićima i gubljenja vremena pokušaju da izraze ono što u tom trenutku osećaju i to zapišu na papir. Možda će ispasti od toga neki dobar stih - poručuje Ljutomir Rundić pesnik iz Loznice i član udruženja književnika Srbije. Izdao je nekoliko knjiga poezije, a između ostalog piše i rodoljubivu poeziju. U Krupnju je imao dve promocije knjiga i nekoliko večeri poezije, a već dve godine je predsednik žirija na manifestaciji „Plodovi Rađevine“.
Inicijator i „glavni krivac“ za organizaciju ovog događaja je Cvetko Vilotić, pesnik koji se muzikom bavi ceo svoj život i ovim povodom je izveo nekoliko autorskih pesama od kojih izdvajamo „Čežnjo moja, moj nemire“ i „Sanjam te“. Frulu svira od detinjstva, a kasnije i klarinet, gitaru, prim, mandolinu, klavijature. Mladima poručuje da veruju u ljubav, da se ne stide zaljubljenosti i osećaja ljubavi, jer i sama pesma kaže: „Ljubav je poput sunca što prozebla srca grije, život bi prazan bio da ljubavi nije“. I na kraju dodaje: Kad si najtužniji - zapevaj, kad si najveseliji - opet zapevaj!
D.Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa