11. februar 2016.11. feb 2016.
POLjOPRIVREDNICIMA PREDSTAVLjEN ZAKON

BUDUĆI ROD KAO GARANCIJA

Zakonom o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, koji je na snagu stupio sredinom prošle godine, poljoprivredni proizvođači su stekli pravo da svoju buduću proizvodnju založe, upišu u registar unutar Agencije za privredne registre i po osnovu toga ostvare pozajmicu kod banke ili industrije. Ovaj model prošlog petka poljoprivrednicma je predstavljen u fabrici “Deheus“, nekadašnjoj “Proteinki“.
Zakon je donet u saradnji Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ministarstva poljoprivrede. Inicijativa za njegovo donošenje je pokrenuta još 2011. godine. Miloš Milovanović, koordinator u Srbiji FAO i EBRD veruje da će ovaj Zakon olakšati kratkoročno finansiranje poljoprivredne proizvodnje.
-Ovaj Zakon treba da omogući poljoprivrednicima da u toku finansiranja poljoprivredne proizvodnje iskoriste često jedini kreditni resurs kojim raspolažu, a to je buduća poljoprivredna proizvodnja. Omogućuje zasnivanje hipoteke, ili zaloge na budućem rodu. Zakonom je predviđeno i osnivanje registra u APR i on je počeo da funkcioniše od 1. jula prošle godine i već imamo prve ugovore koji su registrovani po ovom osnovu. To znači da sistem funkcioniše i da je, dugoročno posmatrano, održiv, rekao je Milovanović.
Nebojša Čipčija, direkto “Deheus“ naveo je da je cilj prezentacije bilo uspostavljanje kontakata koji kasnije mogu da budu korisni i za proizvođače i za dobavljače.
Prezentaciju je održao pomoćnik gradonačelnika zadužen za poljoprivredu Svetozar Marković. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, smatra da je dobra stvar što je na dnevni red Skupštine došao ovaj Zakon i što je Vlada Republike Srbije prepoznala njegov značaj.
-Verujem da će ovaj Zakon dati svoj pun doprinos u narednim godinama, ali da je važno da grad Šabac bude uključen u njegovu implementaciju, a mi smo spremili i Strategiju za razvoj poljoprivrede koja treba da bude usvojena na sledećoj sednici Skupštini grada. Naša težnja je da poljoprivrednici zarađuju dva do tri puta više od svog rada i mi imamo plan kako to da ostvarimo, rekao je gradonačelnik.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa