11. februar 2016.11. feb 2016.
SRETENjSKE SVEČANOSTI

MIŠAR JE SRPSKA SVETINjA

Zadužbinsko društvo “Prvi srpski ustanak ““ Mišar“ i Pravoslavna crkvena opština Mišar, upriličili su Sretenjske svečanosti. Program je započeo u proteklu subotu izložbom slika Mišarske kolonije u galeriji “Vladislav Lalicki“ u Šabačkom pozorištu. Reč je o izboru od oko dvesta radova koji su nastajali u periodu od 1999. do 2015. godine.
- Ovo je samo segment izložbe, suviše mali deo da bi se stekao pravi utisak o Mišarskoj likovnoj koloniji. Nesporazum je nastao između nas i zaduženih iz Kulturnog centra, izložba bi trebalo da bude mnogo bolje prezentovana i da deluje bogatije, ne zbog nas iz Udruženja, nego zbog posetilaca. Mi smo društvo entuzijasta, zaljubljenika u srpsku istoriju, kulturu, običaje, vaspitanje i pokušavamo da prenesemo nešto od svega toga na mlađe generacije, da ih otrgnemo od kvazi kulture, uličnog vaspitanja, jer je to pošast za naš narod. Mišar je za sve Srbe jedna velika Svetinja, od koje želimo da napravimo kulturni i istorijski centar, mesto hodočašća, darivanja, praštanja, ljubavi i ponosa što pripadamo srpskom narodu, rekao je akademki slikar Dragiša Marsenić, predsednik Skupštine Zadužbinskog društva.
Iste večeri je prikazana predstava “Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića u izvođenju Omladinskog pozorišta “Vožd“.
- Predstavu smo premijerno izveli za proslavu Mišarske bitke 13. avgusta. Na Festivalu Dramskih amatera sela Srbije, naša predstava je osvojila drugu nagradu i tri pojedinačne, od kojih je jedna za funkcionalno rešenje scenografije, a dve za sporedne uloge, koje su pripale Marku Ribiću i Tamari Bastaji. Učestvovali smo i na Festivalu omladinskih scena u Beloj Palanci, gde smo osvojili tri pojedinačne nagrade, koje su dobili Dušan Simić, Tamara Bastaja i Đorđe Mitrović, rekao je Filip Rajković, direktor Omladinskog pozorišta “Vožd“ koje postoji sedam godina.
U ponedeljak, posle pomena Karađorđu i poginulim junacima, polaganja venaca i umetničkog programa, prisutne je pozdravio Stevan Simić, predsednik Izvršnog odbora Društva, koji je, između ostalog, rekao da postoji ideja da se u budućnosti na Mišaru napravi komleks sa hotelom, igralištima i sportskom dvoranom ““ Obeležili smo gde je Luka bio sa konjicom, gde je bila izvidnica, bolnica, mesto gde je Karađorđe zakleo vojsku. Nadamo se da će odavde polaziti sve ekskurzije, jer, zapadna Srbija je dala veliki doprinos u Prvom srpskom ustanku.
Sretenjske svečanosti se završavaju u subotu, u Kulturnom centru, gde će biti priređeno Guslarsko veče sa početkom u 18 časova.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa