11. februar 2016.11. feb 2016.
RAZVOJ NOVIH I POBOLjŠANjE POSTOJEĆIH USLUGA

UNAPREDITI ENERGETSKI SISTEM

Grad Šabac planira da u narednom periodu realizuje četiri velika energetska projekta. Istovremeno, radi se i na održavanju i unapređenju kvaliteta postojećih usluga
Povećanje energetske efikasnosti, manja potrošnja energenata, niži troškovi za račune i korišćenje obnovljivih izvora energije, predstavljaju strateške ciljeve koje predstavnici grada Šapca žele da ostvare u narednom periodu. U ovim oblastima, grad ima četiri pripremljena projekta.
- Šabac namerava da nastavi sa projektom energetske efikasnosti izolacije stambenih zgrada. Imamo nameru da izgradimo toplanu na biomasu i postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije. Razmišljamo i o iskorišćavanju energije reke Save, kroz izgradnju postrojenja sa toplotnom pumpom velikog kapaciteta. Ova četiri projekta smo kandidovali za finansiranje iz fondnova Evropske unije i očekujemo da barem neki od njih budu realizovani u skorom vremenskom periodu, kaže Slobodan Jerotić, gradski menadžer za energetiku.
Za realizaciju projekata neophodna je podrška državnih institucija.
- O ovim temama razgovarali smo sa predstavnicima Ministarstva energetike, Kancelarije za evropske integracije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U ovim institucijama postoji spisak prioritetnih projekata, te se nadamo da će se i naši projekti uskoro naći na ovoj listi, dodaje naš sagovornik.
Istovremeno, radi se i na unapređenju kvaliteta postojećih usluga. Dve trećine grejne sezone protekle su u najboljem redu. JKP „Toplana Šabac“ brine o 230 kilometara gasovodne i 22 kilometra vrelovodne mreže, na kojima tokom protekla četiri meseca nije bilo ozbiljnijih kvarova.
- Sezona se odvija bez većih problema. Bilo je manjih kvarova, uzrokovanih pucanjem starih cevovoda, ali smo ih otklonili u veoma kratkom roku. Zbog toga mi svake godine radimo rekonstrukciju dela vrelodne mreže u Šapcu, za šta je izdvojeno pet miliona dinara. Ove godine od dela tih sredstava rekonstruisaćemo deo od Šabačke bolnice do Ekonomske škole. Zahvaljujući programu Nemačke razvoje banke, ove godine će kotlarnica u ulici Janka Veselinovića biti rekonstruisana tako da će, umesto mazuta, koristiti prirodni gas za snabdevanje građana toplotnom energijom. To je u skladu sa preporukom o korišćenju energenata sa manjom emisijom štetnih gasova. Toplana, u dogovoru sa osnivačem, razmišlja i o izgradnji objekta koji će stambeni i poslovni prostor grejati korišćenjem biomase, jer je plan države da se do 2020. godine 27 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora, kaže direktor JKP „Toplana Šabac“ Srećko Đurić.
Zbog ugovorenog mesečnog izmirenja obaveza ka najvećem dobavljaču, „Srbijagasu“, rukovodstvo „Toplane“ apeluje na redovno izmirivanje računa.
- Naplata je mnogo bolja i urednija tokom grejne sezone, a tome prednjače najstariji sugrađani. Postoje na žalost i nedgovorni građani, ali i privredni subjekti koji ne izmiruju obaveze. Procenat naplate računa je viši od 92 odsto, ali ukupna dugovanja građana i privrede iznose oko 300 miliona dinara, jer mnogi dužnici veoma dugo nisu plaćali račune. Zbog toga naša potraživanja moramo da naplaćujemo sudskim putem, preko privatnih izvršitelja. Tako rešenje nije dobro ni za koga, jer dužnici, osim osnovnog duga, moraju da plate i troškove vođenja postupka i usluge privatnih izvršitelja. Kao alternativu, i dalje nudimo mogućnost reprograma dugovanja, na tri, šest ili dvanaest meseci, u zavisnosti od visine duga, dodaje naš sagovornik.
Cena daljinskog grejanja za građane je ostala na nivou prošlogodišnje, dok je cena grejanja za poslovni prostor značajno umanjena.
- Tačno je da je tokom poslednjih dvanaest meseci bilo pojeftinjenja cene gasa, ali su svi drugi troškovi, poput distribucije gasa i carine poskupeli. Mi smo jedna od malobrojnih toplana u Srbiji koje nisu povisile cene svojih usluge. Sa druge strane, smanjenje cene daljinskog grejanja za korisnike poslovnog prostora je veoma dobro za privrednike. Oni se, na osnovu naše metodologije, sada zalažu da se isti model primeni i kada su u pitanju i drugi komunalni troškovi, što je pokazatelj opravdanosti ovakvog rešenja, kaže Đurić.
Rukovodstvo Šabačke toplane ima dovoljno kapaciteta da obezbedi infrastrukturno opremanje delova grada gde postoji interesovanje privrednika za pokretanje proizvodnje, poput Sverozapadne radne zone.
- Mi smo spremni da svim investitorima obezbedimo priključke na distributivni gasni sistem. Raduje nas najavljeni dolazak desetak investitora na podučju Severozapadne radne zone, a mi ćemo uraditi sve što je neophodno kako bi oni sa pokretanjem proizvodnje počeli što pre, kaže direktor JKP „Toplana Šabac“.
„Sve poslove koji su nam povereni obavljaju stručni i iskusni kadrovi. Nadamo se da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru biti ukinuta u narednom periodu, jer, da bi očuvali postojeći nivo kvaliteta poslovanja, potrebni su nam mladi stručnjaci, koji će, uz podršku veoma kvalifikovanih iskusnih kolega, doprineti daljem razvoju našeg preduzeća“, kaže direktor JKP „Toplana Šabac“ Srećko Đurić.
„Gradski projekti u oblasti energetske efikasnosti su među najboljim u Srbiji. Želimo da i u ovoj oblasti budemo primer drugim lokalnim samoupravama“, kaže gradski menadžer za energetiku Slobodan Jerotić.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa