11. februar 2016.11. feb 2016.
NOVA SEZONA NOVI VIRUS

AKO JE ZIKA NIJE LAV

Posle ptičijeg i svinjskog gripa, ove godine je na red došao zika, virus koji prenose komarci. Za sada ga ima u južnoj Americi, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će se on proširiti i na ostatak planeta. Pored toga što se pouzdano ne zna ni kako se sve može preneti, nije još najjasnije ni kakve komplikacije može izazvati. Utvrđeno je da kod beba, čije su majke u trudnoći bile zaražene zikom, izaziva mikrocefaliju ““ mali obim glave i smanjen razvoj mozga.
Dr Nebojša Sofranić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Šapcu kaže da se ne zna ko je sve u Srbiji bio izložen riziku, kao ni da se ne zna da li će virus prenositi i naši komarci.
-Na osnovu saznanja koja trenutno imamo, zika virus prenose komarci kojih kod nas nema i ugrožene su osobe koje idu u područja gde ovog virusa ima. Rizičan je po trudnice. Pored komaraca, dovodi se u pitanje i prenošenje polnim putem i transfuzijom, ali to sve još treba da se ispita. Jedino ostaje da se prate preporuke kada se putuje u zemlje gde ima zike. Kada su u pitanju simptomi u 60 do 70 odsto slučajeva ih nema. Tamo gde ih ima to su temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, navodi Sofranić.
Dragana Dimitrijević
-Nisam zabrinuta zbog širenja zika virusa, mada redovno pratim informacije u vezi sa ovom temom. Smatram da naše područje, pa ni ljudi, ne spadaju u ugroženu populaciju, s obzirom na to da znamo gde je žarište virusa i kako se prenosi. Naravno da dodatni oprez ne može da škodi, ali se nisam opterećivala ni ranijim pandemijama kojima smo bili izloženiji, pa se tako ne opterećujem ni zika virusom, jer verujem da je mala verovatnoća da se zarazim.
Suzana Mitrović
-Ne brinem se zbog sebe, plašim se samo zbog male dece koja su nedužna i koja se rađaju ili koja će se roditi sa komplikacijama izazvanim tim virusom. Mislim da će se kod trudnica usaditi strah i da će se, nažalost, mali broj usuditi da rodi dete ako virus stigne i do nas.
Mirjana Stojićević
-Svake godine bude popularan po jedan virus. Ove godine je to zika. Naravno da se narod uplaši. Međutim, mislim da u našim krajevima nema potrebe za panikom. Smatram da zdravstvene organizacije na teritoriji i grada i države rade svoj posao kako treba i da se određene mere zaštite zdravlja stanovništva preduzimaju kada je to potrebno.
Grip zvanično stigao
Prošle sedmice virus gripa je registrovan na teritoriji Šapca. Očekuje se porast broja obolelih jer deca kreću u školu, a i toplo vreme pogoduje tome.
-Početkom februara smo uzeli nekoliko briseva nosa i ždrela i na Torlaku su izolovali virus AH1. Nekada je ovo bio pandemijski, a sada je sezonski grip. Ovo je očekivano vreme za javljanje i klinička slika nije teška. Preventivno je potrebno izbegavati veće skupove, ako je to moguće, kaže dr Nebojša Sofranić.
Prema njegovim rečima, ostalo je još vakcina, ali se mora uzeti u obzir da od trenutka primanja vakcine treba dve do tri nedelje da se stvori imunitet.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa