11. februar 2016.11. feb 2016.
U POTRAZI ZA SAMOUVERENIM RODITELjIMA

DANAŠNjA DECA NISU OD STAKLA

To što imaju sve dozvole “ovog sveta“ neće ih naučiti njihovim obavezama, već stvoriti generacije “prinčeva i princeza“ koji će svoje potrebe stavljati ispred svih, pa i samih roditelja
Evolucija se ne može sprečiti. Ljudska vrsta se i u trenutku dok ovo čitate nezaustavno menja. Tako se današnja deca, po rečima psihologa Katarine Jovanović dosta razlikuju od prethodnih generacija. To savremene roditelje stavlja pred sasvim nove izazove.
Primarni zadatak roditeljstva stavljen je na rad na emocionalnom i socijalnom aspektu sazrevanja njihovog potomstva. No, najveći broj roditelja ne uspeva da se izbori sa svim izazovima jer je, ponekad i nesvesno, podleglo “epidemiji popustljivog ponašanja“. Najnovija vest, za sve njih je, kako kaže Jovanovićeva je da današnja deca nisu od stakla, i neće se slomiti ako im nešto zabranimo, ili negde pogrešimo.
Zastoj u emotivnom saobraćaju
-Izloženost novim tehnologijama dovodi do stvaranja drugačijih veza među neuronima u mozgu. Dakle, imamo iste organe ali sa različitim vezama. To za posledicu ima da deca mnogo bolje izdvajaju bitno od nebitnog od nas, da brže misle, zaključuju, pomeraju pažnju sa sadržaja na sadržaj“¦ Sa druge strane moždani centri koji su zaduženi za prepoznavanje emocija, emocionalno reagovanje, socijalnu interakcuju se sporije razvijaju. Slikovito to bi se moglo opisati kao bildovanje kongitivnih sposobnosti sa zastojem u emotivnom saobraćaju. Sve to stavlja roditelje pred teži zadatak od onog koji su imali njihovi roditelji, jer oni sada moraju posebno da se pozabave emocionalnim i socijalnim aspektima sazrevanja deteta - objašnjava Katarina.
Epidemija popustljivog vaspitanja
Po Katarininim rečima, današnji roditelji nemaju više predrasuda kada je reč o traženju pomoći od stručnih lica, ali su zato malo zalutali fokusirajući se samo na ljubav prema deci.
-Većina roditelja je zaražena “epidemijom popustljivog ponašanja“. Misle da će bilo kakvo disciplinovanje dece slomiti njihov duh, sprečiti ispoljavanje punih potencijala dečje ličnosti“¦ To se iz porodice prenelo i u školu, pa imamo neverovatne stvari da se roditelji žale na učitelje koji pokušavaju njihovu decu da nauče pravilima koja tamo vladaju, onda imamo veliki broj porodica koje su se na “mrtvo“ posvađale jer niko malom detetu ne može da kaže “ne““¦ Roditelji se ponašaju kao da će ta deca sama od sebe, zato što su im dali sve dozvole ovog sveta, jednog dana da nauče kako treba da se ponašaju. Kada se to ne dogodi, što je uglavnom slučaj, oni se osećaju iznevereno, razočarano- dodaje Jovanovićeva, i kaže.
-Velikom popustljivošću ne dobijamo ništa. Tako samo stvaramo male prinčeve i princeze koji svoje potrebe stavljaju ispred svih, pa i samih roditelja.
Bezobrazluk nije opcija koja se toleriše
Za dobro i loše ponašanje deteta uvek postoji povod. Reakcije roditelja na njihove postupke oblikuju njihovu ličnost.
-Našim reakcijama na ponašanje mi usmeravamo dete. Zato za dobro postoje pohvale i nagrade, a za loše ignorisanje pa i kažnjavanje. U bilo kom vaspitnom sistemu ukoliko hoćete da imate i dobro i srećno dete, bezobrazluk nije opcija koja se toleriše ““ ističe Jovanovićeva.
Predavanje u Biblioteci šabačkoj
Na brojna pitanja i nedoumice u oblasti savremenog roditeljstva, Katarina Jovanović je dala odgovore sinoć u Aneksu Biblioteke šabačke prilikom predavanja na temu: “Formule vaspitanja: u potrazi za samouverenim roditeljima“.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa