11. februar 2016.11. feb 2016.
Prvi dani sa novom bebom

Super mame ne postoje

Više niste sami i život se od tog dana menja i dobija dodatni kvalitet, vedrinu, razdraganost, sreću“¦ali i umor i brigu. Evo nekoliko saveta koji mladoj mami mogu olakšati prve dane sa bebom kod kuće:
Prihvatite svaku pomoć
Super mame ne postoje. Prihvatiti novi način života nije jednostavno i nemojte se truditi sami obaviti baš sve (iskreno, to baš i nije moguće). Umesto da osećate krivicu ili razočaranost jer ne možete stići sve što želite (a pri tome ste i jako umorni i iscrpljeni nakon poroda) prihvatiti svu pomoć koju vam ponude porodica i prijatelji.
Pošaljite goste kući
Ako ste umorni, ne prisiljavajte se sediti sa gostima. Svi će razumeti da vi i vaša beba trebate odmor i mir. Jednostavno im recite da je bebi vreme spavanja (ili hranjenja) i da je trebate ići uspavati, te da je možda najbolje da odu jer se i vi sami trebate odmoriti.
Pripremite se za noćna hranjenja
Ako dojite, neka beba spava u vašoj blizini kako biste reagovali na vreme i kako ne bi morali ustajati iz kreveta. Ako hranite bebu adaptiranim mlekom, pripremite sve što vam je potrebno pre noći. Pripremite i prokuvanu vodu. Na taj način ćete biti spremniji (i brži) kada se beba probudi.
Jedite
Zvuči jednostavno, ali zapravo je izuzetno važno (i ne baš uvek jednostavno). Može vam se desiti da usled novih obaveza preskočite poneki obrok. Kako biste što uspešnije savladali prve dane vaše bebe, podjednako je važno da imate redovne obroke, baš kao što ih ima i beba. Kada imate vremena pripremite za sebe obroke i stavite ih u frižider. Jedite kada god ste gladni, što češće, to bolje.
Spavajte kada beba spava
Ovaj ste savet već zasigurno čuli od mame, bake ili prijatelja. Iskusni ljudi će vam uvek dati takav savet. Možda vam neće baš uvek poći za rukom da zaspite, ali pokušajte se barem odmoriti i relaksirati. Ako odremate tokom dana, makar na pola sata, to će vam pomoći kod buđenja u noći.
Ne kreirajte tiho okruženje
Kada beba spava, ne hodajte na prstima i ne šapućite. Slobodno pravite uobičajenu buku, razgovarajte normalnim tonom, uključite fen ili televizor. Beba će se bez problema navići da spava i uz zvuk usisivača ili fena, a vaš će svakodnevni život tako biti mnogo jednostavniji. Tako će se beba navići na svakodnevnu rutinu i zvukove oko sebe.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa