11. februar 2016.11. feb 2016.
U GAZDINSTVU RANKOVIĆ U KOCELjEVI VINO KAO PORODIČAN BIZNIS

KVALITET JE KLjUČ USPEHA

Još uvek nepoznati na tržištu ali zadovoljni potražnjom koja se samo u odnosu na prošlu godinu udesetostručila
Pre 16 godina, na periferiji Koceljeve na brežuljcima u pravcu Valjeva, Poljoprivredno gazdinstvo Ranković podiglo je vinograd a 12 godina kasnije otpočela je i proizvodnja vina.
- Najpre smo pravili male količine za sebe, pa kada smo videli da nam to ide od ruke odlučili smo da povećamo proizvodnju i oprobamo se u ovom poslu - kaže Vladan Ranković.
Za njegovog oca, Milorada, koji je značajna iskustva poneo iz manastira Hilandar gde je godinama boravio, podizanje vinograda i proizvodnja vina su nastavak porodične tradicije i ulaganje u budućnost.
- Tradicionalno i deda i otac su imali veliki vinograd i bavili se vinarstvom. Da to ne bi palo u zaborav rešili smo da nastavimo tu tradiciju samo na moderniji način i u većem kapacitetu - priča Milorad i dodaje da registracija vinarije Ranković i legalizacija njihovih proizvoda gotovo završena kao i da je procedura legalizacije sada u Srbiji daleko jednostavnija.
-Naša zemlja je nekada imala veoma velike i zahtevne kriterijume za legalizaciju i procedura je bila znatno komplikovanija u odnosu na zemlje EU i u pogledu registracije i u pogledu opreme. Međutim, sada je to prilično olakšano i usaglašeno sa ostalim zemljama- ističe Vladan u čijoj se vinariji za sada proizvodi oko 10 hiljada litara kvalitetnih domaćih vina sorte vranac, merlot, roze, rajski rizling...
Planiraju da udvostruče proizvodnju ovog pića, ali postepeno, jer im je kvalitet važniji od kvantiteta. Kažu da ne žele da kvare tradiciju već da teže da njihova vina budu zaista domaća te da stvaraju porodični posao za generacije koje dolaze.
- Mi smo još uvek nepoznati na tržištu ali smo zadovoljni potražnjom koja se samo u odnosu na prošlu godinu udesetostručila. Sve je veći broj novih kupaca koji dolaze po preporuci svojih prijatelja i poznanika i za nas je to najveća i najbolja reklama. Kod lokalnih kupaca smo već prepoznati kao ozbiljni proizvođači kvalitetnih vina, ali je sve više onih koji dolaze iz drugih krajeva - priča vidno zadovoljan Milorad.
Do sada su ovi vinari uložili značajna sredstva ne samo u proizvodnju vina već i u prateće objekte koji će uskoro biti opremljeni i dostupni slučajnim i namernim posetiocima, poput prostorije za degustaciju i smeštajne kapacitete. Ističu da je za finalni izgled i krajnji kapacitet i modernizaciju vinarije koja ispunjava evropske standarde neophodno dosta novca što je i najveći problem sa kojim se susreću.
Nekada je Tamnavsko vinogorje zauzimalo značajno mesto na mapi Srbije. Danas to nije tako. U njihovom posedu se nalazi vinograd površine 15 ari. Kako bi zadovoljili potrebe proizvodnje i obezbedili dovoljne količine grožđa sarađuju sa vinogradarima iz trsteničkog kraja. U planu je proširenje zasada i negovanje autohtonih sorti. Podizanje vinograda i rad u njemu zahteva veliku posvećenost i potpunu predanost. Ipak, kako kaže porodica Ranković, uprkos svemu proizvodnja vina opstala je vekovima na ovim prostorima a insistiranje na kvalitetu proizvoda je zasigurno ključ uspeha.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa