11. februar 2016.11. feb 2016.
AGRO-SISTEM iz Šapca

ISPLATIVIJA PROIZVODNjA

Savremenu poljoprivrednu proizvodnju ne možemo zamisliti bez upotrebe sistema za navodnjavanje, bilo da se radi o „kap po kap“ sistemu, rasprskivačima, mikrorasprskivačima ili uređajima za kontrolu mikroklime u plastenicima““ fogerima. Taj značaj je porastao zbog pojave klimatskih promena koje izazivaju duge periode sa visokim temperaturama i bez većih padavina.
Pojedine biljne kulture, naročito povrtarske, zahtevaju svakodnevno i kontrolisano navodnjavanje. To je navodnjavanjem u češćim ali kraćim vremenskim intervalima čime se postiže da korenov sistem dobije neophodnu količinu vlage radi usvajanja hranljivih materija. Prekomernim zalivanjem dolazi do „gušenja“ korena zbog čega se usporava razvoj biljke. Za pravilno utvrđivanje neophodne količine vlage u zemljištu koristi se uređaj tenziometar. Na osnovu očitane vrednosti sa pomenutog uređaja kao i podatka o količini vlage u zemljištu neophodnoj biljnoj kulturi u trenutnoj fazi razvoja, određuje se optimalno vreme navodnjavanja.
Što se tiče voćarske proizvodnje i višgodišnjih zasada, mlade sadnice od 1 do 2 godine nije neophodno često zalivati. Razlog je taj da bi se biljka sama borila i razvijala korenov sistem u smeru dubljih slojeva zemljišta čime se postiže jača biljka sposobnija da duži vremenski period izdrži sušu. Kod starijih voćnjaka količina vode koja se distribuira do biljke zavisi od vrste voća, tipa zemljišta kao i od vremenskih uslova kojima su voćke izložene jer se najčešće radi o proizvodnji na otvorenom.
Pored navodnjavanja sistemi se koriste i za distribuciju vodotopivih đubriva i nekih drugih hranljivih materija i zaštitnih sredstava do korenovog sistema. Time se postiže mnogo brže i efikasnije usvajanje mikro i makro elemenata od strane biljke.
Ono što je najbitnije kod projektovanja sistema za navodnjavanje je uzeti u obzir sve neophodne parametre a to su razmak između biljaka, dužina redova, da li je teren pod nagibom ili je ravan kao i sa kojom kličinom vode raspolažemo. Količina vode je najvažniji podatak jer se na osnovu njega određuju svi ostali parametri sistema : pumpa za navodnjavanje, glavni vod i broj zona na koji će površina biti podeljena. Samo na ovaj način možemo dobiti optimalnu cenu sistema za navodnjavanje koji će, uz pravilnu upotrebu, doneti mnogo bolje prinose, olakšati proizvodnju i vrlo brzo se isplati.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa