5. avgust 2010.5. avg 2010.
ŠTETE OD POPLAVA U ŠABAČKOM KRAJU

IZLIVANjE KANALA I PODZEMNE VODE

Od početka juna na teritoriji grada Šapca i šire palo je preko 750 litara kiše koja je nanela velike štete poljoprivredi. Ovolika količina padavina je prosečna za celu godinu, a po zvaničinm podacima u prediodu od 22. juna do 2. jula palo je čak 265 litra kiše koja je izazvala izlivanje velikog broja kanala i reka
Obilne padavine koje su prouzrokovale poplave nanele su veliku štetu usevima u Šabačkom okrugu. Na teritoriji grada Šapca od ukupno 60.000 hektra poljoprivrednih površina, poplavom je bilo zahvaćeno 3.000 hektara. Prema rečima direkora Direkcije za poljoprivredu grada Šapca, Predraga Srdanovića, najveći razlog stradanja poljoprivrdnih useva je izlivanje kanala i stvaranje podzemnih voda.
- Najveća plavljenja su bila u područjima oko cerskog kanala i u dolinama rečica. Izlivanjima najviše su zahvaćeni selo Lipolist, Petkovica, Ribari, Prnjavor, sva sela u slivu reke Dobrave kao i priobalna mesta reke Save koja obuhvataju sela Mrđenovac, Miokus, Orašac, Predvoricu i Korman. U drugim delovima Mačve kao što su Štitar, Drenovac i Ševarice ,veća oštećenja datiraju još od proleća, gde su se pojavile podzemne vode, ističe Srdanović.
Grad Šabac je kako navodi Srdanović reagovao u roku od 48 sati kako bi sanirao površine koje su zahvatile domaćinstva. Iskopani su kanali i jendeci kako bi ljudi mogli u svojim domaćinstvima nesmetano obavljati posla.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa