11. februar 2016.11. feb 2016.
STRATEGIJA ZA MLADE INICIJATIVE SELO ““ GRAD

PLAN U PET TAČAKA

Na konferenciji za medije održanoj u utorak Inicijativa Selo ““ grad je predstavila strategiju za mlade za period za naredne četiri godine. Program sadrži pet tačaka. Narednih dana Strategija će biti predstavljena gradonačelniku Nebojši Zelenoviću, sa nadom da će se oformiti tim koji će se baviti realizacijom istih.
Ivana Katić, član Izvršnog odbora Inicijative, navela je da su se potrudili da u ovih pet tačaka obuhvate sve ciljeve za koje smatraju da nisu dovoljnoj meri razvijeni i čijom bi se realizacijom poboljšao život mladih kako u gradu, tako i u selu. Prva tačka odnosi se na obrazovanje i profesionalno usavršavanje.
-Najveći akcenat smo stavili na podsticanje saradnje obrazovnih institucija i ostalih učesnika na području grada, u svrhu unapređenja formalnog obrazovanja i podizanja svesti mladih o neformalnom “životnom“ obrazovanju, rekla je Katićeva.
Druga tačka Strategije bavi se zapošljavanjem i preduzetništvom. Ana Šećiri, predsednik Mladih Inicijative Selo ““ grad, navela je da su želeli da ukažu na važnost podsticanja partnerskog pristupa učesnika koji bi unapredili uslove za zapošljavanje, kao i podsticanja preduzetništva mladih.
-Mladima je neophodno omogućiti finansijsku podršku, ali i formirati organizacije koje bi mogle da postanu aktivni učesnici na tržištu rada, smatra Šećirijeva.
Trećom tačkom je obuhvaćeno poboljšanje života mladih na selu. Dario Ćosić je istakao da u ruralnim područjima postoje veliki problemi, a da su najzastupljeniji među njima visok stepen nezaposlenosti mladih, njihova nedovoljna informisanost, nedovoljna uključenost u volonterske i slične aktivnosti, kao i uskraćenost za kulturne i druge manifestacije.
-Kako bi ovi problemi bili svedeni na što manju meru neophodno je adekvatnije osnaživanje traženja posla i jačanje saradnje između neformalnih grupa i udruženja iz ruralnih sredina. Sa druge strane, potrebno je razvijanje programa volonterizma i kreiranja kvalitetnijih uslova za sprovođenje slobodnog vremena, rekao je Ćosić.
Andrija Tovilović, generalni sekretar Inicijative, smatra da je probleme, potrebe i potencijal mladih potrebno sistematski uključivati u proces kreiranja politike. Zbog toga su četvrtu tačku posvetili aktivnosti mladih i društveno političkom uključivanju.
Peta tačka strategija bavi se zdravstvenom i socijalnom zaštitom.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa