Info

11. februar 2016.11. feb 2016.
„NOVA SCENA“ U GALERIJI NARODNOG MUZEJA

TALAS ENERGIJE I ENTUZIJAZMA

Otvaranjem izložbe prošlog četvrtka zaokružena četvorogodišnja priča o stvaralaštvu mladih vizuelnih umetnika nastala kroz projekat „Nova scena - predstavljanje mladih umetnika“ Filipa Kovačevića, istoričara umetnosti
Sve je počelo spontano, bez nekog određenog plana i namere, u februaru 2012. godine u Kulturnom centru. Četiri godine kasnije, u galeriji Narodnog muzeja Šabac, i to prošlog četvrtka izložbom radova trideset sedam umetnika, učesnika projekta „Nova scena - predstavljanje mladih umetnika“ Filipa Kovačevića, istoričara umetnosti, zaokruženo je višegodišnje druženje. Druženje koje je imalo za cilj ukazivanje na sličnosti i razlike umetničkih praksi i poetika kroz analizu dela mladih vizuelnih umetnika - slikara, vajara, fotografa, dizajnera, arhitekata i drugih.
- Kako su se odvijale prezentacije tako se i stvarala svest o postojanju nove scene u gradu. Dubljim ulaskom u problematiku mladih umetnika i njihove umetnosti shvatio sam da je stasala jedna nova generacija umetnika. To su umetnici rođeni osamdesetih godina. Jedan novi talas inovacija i kreativnosti u našoj sredini. Prirodno je da kao istoričar umetnosti i kao neko ko radi u kulturi ovog grada treba da pratim te pojave, da ukazujem na njih, da ih evidentiram, elaboriram, kritički valorizujem. Zapravo projekat „Nove scene“ predstavlja sve to - rekao je Filip Kovačević zahvalivši se umetnicima koautorima, učesnicima projekta, gradu koji je podržao projekat na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi za 2015. godinu, Kulturnom centru, svojoj drugoj kući, izdavaču publikacije, Muzeju koji je ustupio prostor, medijima koji su pratili „Glasu Podrinja“, RTV Šabac, RTV AS, Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ i Školi primenjenih umetnosti.
Šabac, šabačka kultura i šabačka likovna scenama u godinama koje dolaze nema razloga za brigu zahvaljujući, kako je istakla viši kustos Narodnog muzeja Tatjana Marković, ovakvoj izložbi, predanom radu Filipa Kovačevića koji dugi niz godina prati rad mladih autora.
- Takođe jedna ovakva izložba pokazuje i odličnu ne samo međuinstitucionalnu saradnju, saradnju koju mladi autori u ovom gradu svake godine ostvaraju sa različitim institucijama kulture, nego i jednu odličnu saradnju koja se razvila između Narodnog muzeja u Šapcu, Filipa Kovačevića, Kulturnog centra i nekih drugih elemenata koji su zaista kroz sve ove godine dali sve od sebe da naša likovna scena izgleda upravo ovako - dodala je Tatjana Marković.
Otvarajući izložbu gradonačelnik Nebojša Zelenović istakao je da je zadatak svakog grada, a naročito Šapca, da pruži priliku mladim umetnicima da se iskažu.
- I to ne samo umetnicima slikarima nego i skulptorima, vajarima, arhitektama. Imamo novi trg, imamo dosta novih rešenja. Postali smo poznati po muralima, konkursima. Mislim da ove godine grad Šabac više izdvaja za kulturu nego svih prethodnih godina. Moj zadatak je da pružim vama umetnicima priliku, a vi pomozite meni da napravimo od Šapca jedan „kul“ grad. To neće moći bez vas da se uradi. To je grad u kome ćete vi želeti da nastavite da živite. Ako vam ja ili ko god to bude bio umesto mene ne pruža priliku vi ćete otići zato što vi prvi imate priliku da odete. A ja bih voleo da ostanete ovde zato što zaista verujem da Šabac može da bude pristojno mesto za život - poručio je gradonačelnik.
Kako je istaknuto u pratećoj publikaciji „Nova scena“ je „živi organizam. Ona nije nekakva datost i svršeno stanje, već uvek aktuelna tema, otvoreno pitanje na koje se neprekidno moraju davati konstruktivni i kreativni odgovori“.
DOBAR PRIMER
Izložba „Nova scena“ po Jeleni Lukić, slikarki primenjene umetnosti, predstavlja samo jednu od mnogobrojnih i mogućih ideja kako da se promoviše i skrene pažnja na likovnu i primenjenu umetnost.
- Ovo je jedan dobar primer da se scena mladih umetnika prikaže i okupi u svom gradu, kao i da se njihova dela zabeleže i prate kroz stvaralaštvo. Za grad kao što je Šabac veliki potencijal je upravo u velikoj brojnosti talentovanih, različitih i školovanih umetnika. Samim tim treba da postoji što veće razumevanje i saradnja između institucija, kulturnih ustanova i samih umetnika. Sve pohvale za Filipa Kovačevića što je to prepoznao i realizovao u saradnji sa umetnicima.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa