11. februar 2016.11. feb 2016.
USKORO NOVI ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA

OBEĆAVA DEPOLITIZACIJU I TRAŽI REZULTATE

Novi Zakon o javnim preduzećima podrazumeva da direktori ne mogu biti funkcioneri, a nezavisni članovi nadzornih odbora ni članovi političkih stranaka. SNS hvali Zakon, ZZS kaže da su njihovi direktori dobro radili i do sada
Nacrt novog Zakona o javnim preduzećima, koji bi uskoro trebao da bude donet, predviđa strože uslove za izbor rukovodećih organa. Direktor javnog preduzeća čiji je osnivač država, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava može biti samo neko ko je završio najmanje četvorogodišnji fakultet, ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima koje zahteva ovo obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima tog javnog preduzeća. Pored toga, ne sme biti funkcioner neke političke partije. Nezavisni član nadzornog odbora uošte ne može biti član stranke.
Da li će ovo konačno dovesti do toga da na rukovodeća mesta dođu ljudi koji su se istakli na poslu, a ne u partiji?
Boban Birmančević, poslanik Srpske napredne stranke, tvrdi da je cilj ovog zakona upravo depolitizacija javnih preduzeća, a da će osnovno merilo rada menadžmenta biti rezultati, ali i odnos prema građanima.
-Ovaj Zakon će otvoriti vrata najboljima, jer će se direktori birati po stručnosti i po kvalitetu. Imamo primere u praksi gde su direktori birani po principu ““ što viša pozicija u stranci, to jače javno preduzeće. Mnoga javna preduzeća i u gradu i u republici, iz godine u godinu posluju negativno, a i dalje imaju iste ditrektore, nadzorne i upravne odbore. Ovaj Zakon će omogućiti da se prestane sa tom praksom. Osnovno merilo da li menadžment može ili ne može upravljati preduzećem biće, pre svega rezultat, a uz to i odnos prema građanima. Moraju se ponašati i socijalno odgovorno. Često su javna preduzeća opraštala milionske dugove onima koji imaju novac, a moć pokazivali na onima koji duguju minimalne iznose, ističe Birmančević.
Kako Birmančević objašnjava, svako javno preduzeće imaće i revizorsku komisiju čiji će predsednik biti upravo nezavisni član nadzornog odbora, onaj koji ne sme da bude član ni jedne partije. Veruje da ovaj Zakon neće moći da se zaobilazi.
-Država mora da se ponaša u skladu sa Zakonom, a on će još biti popravljen amandmanima. Nije dovoljno samo doneti zakon i da on bude mrtvo slovo na papiru. Moraju se uraditi sistemske promene, a niz drugih zakona koji su doneti stvaraju ambijent da pravna država može da deluje u punom kapacitetu, smatra Birmančević.
Komentar na ovaj Zakon tražili smo i od stranke Zajedno za Srbiju, opozicione u republičkoj Skupštini, ali vladajuće u Šapcu. Njihova Informativna služba saopštava da ZZS snažno podržava sve mere koje dovode do profesionalizacije upravljanja u javnim preduzećima. Međutim, na pitanja smatraju li da će ovaj Zakon dovesti do toga da javnim preduzećima upravljaju stručna lica, vodi li on depolitizaciji rukovodećih funkcija, i da li će partije uspeti da pronađu “rupe u zakonu“ i postave svoje ljude na najvažnije funkcije, dobili smo odgovor da su direktori koje je ZZS predložila kompetentni. Takođe, u odgovoru stoji da je Šabac grad u kome je Gradska uprava i uprava u svim javnim preduzećima po kvalitetu u samom vrhu u Srbiji. Navedeno je i da je ovo grad sa najnižom cenom vode u Srbiji i da ima najbolje uređenu industrijsku zonu. Pored toga, ZZS kaže i da ima jasan plan kako da u naredne četiri godine javna preduzeća i uprava budu na nivou na kom su u gradovima Srednje i Zapadne Evrope. Možda to znači da nam novi Zakon nije ni potreban.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa