11. februar 2016.11. feb 2016.
DVOSTRUKI DOBITNIK NINOVE NAGRADE DRAGAN VELIKIĆ

PRIZNAJMO SEBI ZABLUDE I LAŽI

Ninova nagrada za „Islednika“ učiniće mojim čitaocima i one koji to ne bi bili. Strah od gubljenja identiteta je izmišljotina dnevne politike. Teško da ću pre maja početi da pišem novi roman
Ovogodišnji laureat najprestižnije srpske književne nagrade ““ Ninove, svrstao se u red probranih pisaca koji su je dobili dva puta ““ Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović. Ispred njih je samo Šapčanin Oskar Davičo koji je jedini pisac sa tri Ninove nagrade. Autor „Islednika“ za „Glas Podrinja“ kaže da je veoma lep osećaj dobiti ovo nagradu dva puta. Nagrađeni roman je, dodaje, nastao kao i sva njegova ranija dela ““ višegodišnjim radom.
Ninova nagrada je najprestižnija nagrada u Srbiji. Šta ona znači za Vas?
- Ninova nagrada je jedina naša nagrada koja značajno proširuje čitalačku publiku. Iako sam tu nagradu prvi put dobio za roman „Ruski prozor“ pre osam godina, iako sam posle toliko romana i eseja stekao zavidan broj čitalaca, svakako će ova druga Ninova nagrada za „Islednika“ učiniti mojim čitaocima i one koji to ne bi bili. Jer, ovo peto izdanje „Islednika“ objavljeno je u tiražu od trideset hiljada.
Neminovno uz Ninovu nagradu ide i povećano interesovanje za knjigu. Koliko su svetla i glamur, koje nosi nagrada, dobar marketing za našu književnost?
- Samo ukoliko je nagrađeni roman zaista visoke umetničke vrednosti to onda ima i neku misionarsku ulogu u širenju nacionalne književnosti i na druge jezike. Moji romani prevedeni na petnaest jezika, a letos je „Ruski prozor“ objavljen u Kairu u prevodu na arapski jezik.
Identitet je linija vodilja Vašeg romana „Islednik“. Rekli ste da je identitet nešto čime si bavite u svim svojim delima. Koliko je identitet važan za svakoga od nas?
- Ne bih rekao da je identitet linija vodilja. Naravno da sve što pišem je u dubokoj vezi sa mojim iskustvom i pogledom na svet. Drugačije ne bi ni moglo. Identitet nije jednom za svagda stvorena struktura, već je identitet jedan neprekidan proces. Strah od gubljenja identiteta je izmišljotina dnevne politike. Svako od nas ima svoj identitet, kao što ima i otisak prsta.
Koliko je u svima nama ukorenjen islednik, i koliko svi mi volimo da budemo islednici?
- Prirodno je da u nekom času postavimo sebi neka suštinska pitanja, da se suočimo za samima sobom, da podvučemo crtu, da priznamo sebi zablude i laži. Samo se tako nećemo mimoići sa nama samima.
Kako će se nastaviti Vaš književni put?
- Sa sledećim romanom koji još nisam počeo. Međutim, teško da ću pre maja početi novi roman zbog svakodnevnih obaveza vezanih za promociju „Islednika“. Međutim, kao što postoji vreme kada se riba lovi, tako postoji i vreme kada se mreže suše. Uvek između dva romana pravim dugu pauzu.
Imamo situaciju da je satira sve prisutnija u našem društvu. Nedostaju nam Nušić, Sremac, Domanović?
- Svako vreme ima svoje pisce. U tom pogledu ne bi trebalo strahovati da i naše vreme neće vremenu budućem isporučiti dela visoke umetničke vrednosti.
KnjiŽevnost pobedila muziku
Kako je književnost pobedila muziku u Vašem slučaju?
- Nije to bila borba. Oduvek sam znao da je književnost moj zabran. Zašto sam tako mislio? Ne znam ni sam. Možda se, ipak, deo odgovora nalazi u „Isledniku“.
Raznolika knjiŽevna scena
Kakva je srpska književna scena?
- Raznolika. U Srbiji su pisci i vinari na visokom nivou. Kada bi nam takvi bili i političari, bilo bi ugodno živeti u toj zemlji.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa