11. februar 2016.11. feb 2016.
SVEVREMENI NUŠIĆ U ŠABAČKOM POZORIŠTU

SLIKA NAŠIH NARAVI

Scena „Maska“ u koprodukciji sa Pozorištem „Male stvari“ Trebinje i Kulturnim centrom Trebinje premijerno prošlog četvrtka izvela komediju „Nušićev optimalan broj“
Glumački trojac Željko Milošević i Aneta i Ivan Tomašević prošlog četvrtka vaskrsli su neponovljivog Branislava Nušića na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ Šabačkog pozorišta. Agaton, Jerotije, Sarka, Živka ministarka, Gospa Misa, Jerotije pronašli su put do svog tvorca kroz niz peripetija i zavrzlama u košmarnoj atmosferi koju do vrhunca „ludila“ dovodi psihijatar luđi i od samih likova.
Poigravanjem sa žanrovima i situacijama pisac teksta i režiser Ivan Tomašević uspeo je da nušićevski humor zaogrne vešto smeštenim porukama i komentarima našega vremena. Spopadajući danonoćno Nušića u nastojanju da ih u svojim delima prikaže boljima nego što jesu na pozornicu su izneli niz tipova karaktera u kojima je publika, poput skrivenih simbola, otkrivala sve one odlike predstavnika današnjih institucija, nazovi intelektualaca, ali i „malih“, na prvi pogled beznačajnih ljudi koji iz senke vrebaju svoju priliku.
Dinamična komedija „Nušićev optimalan broj“ samim svojim naslovom dovodi nas u zapitanost: „Pisac za sva vremena ili smo mi ostali isti za sva vremena?“ I kao kod Nušića nudim nam se jednostavan odgovor. I Nušić i mi, i prošlost i sadašnjost, ostali smo nepromenjeni sa svim našim malim egzistencijalnim prohtevima, manama i porocima. Zato i ne čudi što je pozorište ogledalo života u kome najrealnije sagledavamo kako druge tako i sebe same.
Scena „Maska“, Pozorište „Male stvari“ Trebinje i Kulturni centar Trebinje, uspeli su na najbolji mogući način da u svom nušićevskom loncu „ukrčkaju“ čorbicu naših naravi.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa