11. februar 2016.11. feb 2016.
MANIFESTACIJA OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA PROMOCIJU REGIONA

TURISTIČKO BLAGO PODRINjA NA BEOGRADSKOM SAJMU

Na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu turističke organizacije Šapca, Bogatića i Krupnja stručnjacima i široj javnosti prezentuju svoje potencijale. Koceljeva za sada bez promocije na ovom događaju, te nadležni smatraju da za ovu privrednu granu tek idu bolji dani
Od 18. do 21. februara na Beogradskom sajmu, na 38. Međunarodnom sajmu turizma, među više od 1.100 izlagača iz preko 50 zemalja, turističke potencijale će predstaviti opštine regiona. Šabačka turistička organizacija akcenat stavlja na važan jubilej: 200 godina od dolaska Jevrema Obrenovića u ovaj grad, Bogatić i Krupanj fokus usmeravaju na manifestacioni turizam, dok turistička ponuda Koceljeve, ove godine na ovaj način neće biti prezentovana široj javnosti.
Dva veka građanske tradicije
-Važan jubilej, dvesta godina od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac biće jedna od tema sa kojom ćemo se predstaviti na Sajmu turizma pod sloganom „Dva veka građanske tradicije“. Pored toga biće predstavljena i nova stalna postavka Narodnog muzeja „Šabački vremeplov ““ baština za budućnost“. Park nauke kao deo turističke ponude grada predstaviće sve svoje atraktivne programe. Manifestacije, kao krovni turistički prozvod Šapca zauzeće posebno mesto: Ruže Lipolista, Čivijada, Čivijaški karneval, Šabački vašar sve su to dešavanja po kojima se Šabac prepoznaje. Nismo zanemarili ni seoski turizam koji je veliki potencijal ovog kraja, dok će planina Cer kao jedna od najvećih prirodnih celina ovog kraja zauzeti posebno mesto-navela je ispred Turističke organizacije Šapca Tamara Pejić, i dodala.
- Ove 2016. Turistička organizacija grada Šapca napuniće 20 godina, a naše učestvovanje na Sajmu turizma samo će potvrditi poziciju grada Šapca na turističkoj mapi Srbije. Štand Turističke organizacije grada Šapca biće svojevrsni šabački prozor u svet turizma i komunikacija.
Po Pejićkinim rečima, protekle godine u Šapcu je ostvareno nešto više od 10.000 noćenja, dok je najposećenija manifestacija tradicionalno bio Šabački vašar koji je posetilo preko 50.000 ljudi.
Atraktivna priroda Rađevine
Turistička organizacija Opštine Krupanj učestvuje na predstojećem 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu zajedno sa turističkim organizacijama grada Loznice i Osečine. Na sajmu će biti predstavljena turistička ponuda opštine Krupanj, najavljene opštinske manifestacije i promovisana gastro ponuda. Turistička organizacija Opštine Krupanj svake godine pruža priliku ugostiteljskim objektima, udruženjima i pojedincima koji se bave turizmom, da učestvuju na sajmu turizma, najvećem turističkom događaju u Srbiji kako bi se predstavili potencijalnim posetiocima.
Savremeni Krupanj karakteriše ekološki nezagađena i atraktivna priroda upotpunjena kulturno-istorijskim spomenicima. Zbog povoljne nadmorske visine, pozitivnih klimatskih faktora i netaknute prirode Krupanj je idealna destinacija za pripreme sportista kao i za izvođenje nastave u prirodi.
Krupanj i okolina imaju veoma bogato kulturno istorijsko nasleđe i veliki broj spomenika iz raznih perioda, a u poslednje vreme atraktivan je među turistima i zbog brojnih manifestacija: Dani Međaša,“Lazarevdan“,“Petrovdanski sabor“ i“Plodovi Rađevine“.
Štand u duhu Mačve
Štand Mačvana koji će zauzeti atraktivno mesto u hali četiri beogradskog sajma odisaće duhom zavičaja iz prošlih vremena. Najznačajniji detalj biće predstavljanje osnovnih motiva tradicionalne kulturno-turističke organizacije “Hajdučko veče“, koja će ove godine biti održana 50. put. Jubilej je dostojan svake pažnje, a želja organizatora povratak “poljuljanog“ imidža manifestacije po kojoj je ovaj kraj prepoznatljiv u Srbiji. To je pokazala i nedavna anketa u kojoj se 96 odsto ispitanika izjasnilo da “Hajdučko veče“ obeležava Mačvane.
- Praktično pre otvaranja u četvrtak od osam časova biće naš nastup na RTS u jutarnjem programu. Budući da je takmičenje mladića za laskavu titulu mačvanskog harambaše na “Hajdučkim večerima“, centralni deo programa, predstavićemo nekoliko ranijih harambaša. Uz mačvansku svadbu, po tradicionalnim običajima, biće tu i dosta drugog kulturno-zabavnog programa. Osim toga ističem i značaj crkve i spomen kosturnice u Dublju, kao i značajan broj ugostiteljskih i kulinarskih specijaliteta ovog kraja. Proširujemo i smeštajne kapacitete, a neće izostati i predstavljanje drugih značajnih turističkih potencijala kraja. U tome će nam pomoći brojni saradnici, a posebno učenici Srednje mačvanske škole, smera kulinari koji će pripremiti svoje tradicionalne slatkiše. Predvideli smo i nagradnu igru za sve posetioce, a šest najsrećnijih imaće priliku da koriste brojne smeštajne i druge usluge kraja, kaže Darko Mašić direktor Turističke organizacije opštine Bogatić.
Sajam zimnice kao potencijal
Koceljevačka opština slučajnim i namernim prolaznicima u ovom trenutku može da ponudi jednu, iz godine u godinu sve posećeniju manifestaciju, Festila zimnice koji se organizuje svake godine krajem septembra meseca. Prošle godine je za dva dana, tokom trajanje sajma, Koceljevu posetilo oko 12 hiljada posetilaca, a veliki broj gostiju okupi i moto skup.
- Opština Koceljeva je prepoznala značaj razvoja turizma ali je do sada iskoristila samo delić svojih potencijala. Mi imamo prelepa sela koja su zapravo vazdušne banje, tu su zdrava voda, vazduh, naši seljaci su jako vredni i mogu da ponude zdravu hranu. Samo delić kapaciteta je u Koceljevi iskorišćen u ovoj oblasti. Cele godine naša sela mogu da budu zanimljiva gostima, ali za razvoj seoskog turizma neophodna je dobra infrastruktura. To je preduslov. Selima koja su zainteresovana da se bave turizmom mi pre svega moramo da obezbedimo dobre puteve, struju i vodu kako bi ove destinacije turistima bile dostupnije i privlačnije. U naredne četiri godine očekujemo da ćemo završiti planirane infrastrukturne projekte koji su bitni i za razvoj ove oblasti - rekla je zamenik predsednika opštine Slavica Ranković.
Ona je podsetila i na značajne kulturno-istorijske lokalitete i ličnosti ovog kraja, poput pop Luke Lazarevića i Janka Veselinovića, zatim na lokalitet starog rimskog naselja, ali da je najpre neophodno da se sve to što ovaj kraj ima dovede u pristojno stanje kako bi postalo turistička ponuda tamnavskog kraja.
Radno vreme
Radno vreme sajma turizma, u četvrtak 18. februara je od 10 do 18 časova. U petak i subotu štandovi će za posetioce biti otvoreni od 10 do 19 časova, a u nedelju od 10 do 17 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, za grupe 200 dinara po osobi. Za sat vremena parkiranja potrebno je izdvojiti 200 dinara.
Očekuje se rekordan broj posetilaca
Prošlogodišnji Sajam turizma posetilo je 70.000 ljudi. Organizatori očekuju da će ta cifra ovaj put biti premašena za nekih 5.000. Zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Slovenija, a sledeće Crna Gora. Istovremeno sa Sajmom turizma organizuju se još tri manifestacije: 12. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, 7. Sajam vina i 12. Sajam suvenira.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa