11. februar 2016.11. feb 2016.
Crkveni hor iz Krupnja obeleŽio 16 godina postojanja

SVETA TRI JERARHA

Ljubav prema Gospodu. Tanane niti duhovne muzike. Doprinos lepoti Svete Liturgije
Svetom liturgijom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Krupnju u petak 12. februara obeležen je veliki pravoslavni praznik Sveta Tri Jerarha koji predstavlja zajednički praznik svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Taj dan su pre 16 godina osnivači mešovitog crkvenog hora „Sveta Tri Jerarha“ iz Krupnja upravo izabrali za horsku slavu.
- Današnji dan predstavlja ogromnu ljubav prema Gospodu, prema našoj crkvi i našim parohijanima. Zahvaljujući velikom trudu i ljubavi, sve ove godine pevamo u slavu Gospodnju. Drago mi je što naš hor kruniše velika ljubav prema ovim svetiteljima i želja je da još dugo godina pojemo Gospodu - govori Zorica Ivanović koja je u horu od prvog dana.
Crkveni hor „Sveta Tri Jerarha“ iz Krupnja osnovan je 12. februara 2000. godine na praznik Sveta Tri Jerarha uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike šabačkog Lavrentija. Sa željom da daju svoj doprinos lepoti Liturgije inicijativa je potekla od Zorice Ivanović i Zorana Kokanovića koji se prihvatio vođenja hora.
- Na Cveti 23. aprila 2000. godine crkveni hor Sveta Tri Jerarha prvi put je pevao na Liturgiji u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Krupnju. Mala varoš Krupanj, u živopisnoj Rađevini, dobila je hor kojim bi se ponosili mnogo veći gradovi. Od početka delovanja kroz hor je prošlo više od šezdeset pevača. U njemu peva tridesetak ljudi različitih profesija i uzrasta. Svi oni iskrenom ljubavlju i darom koji se ne može osporiti, grade divnu muzičku građevinu. Tanane niti duhovne muzike povezale su članove hora u jedan skladan kolektiv koji je kadar da se suoči sa najzahtevnijim deonicama Liturgije i uznese ih u sfere koje samo vera i muzika mogu da dostignu. Radost pevanja u slavu Gospoda je njihova nagrada i zadovoljstvo - svojevremeneno je zapisao profesor Vučina Burić koji je zajedno sa suprugom Slavicom ostavio veliki trag u radu hora.
Crkveni hor iz Krupnja je imao više stotine nastupa. Pevao je u brojnim crkvama i manastirima na smotrama i koncertima. Učestvovao je na takmičenju „Horovi među freskama“ u Beogradu. Osvojio je više zlatnih medalja na takmičenju horova u Bijeljini. Crkveni hor „Sveta Tri Jerarha“ je primljen u Sabor srpskih horova i nagrađen zlatnikom Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve. O horu „Sveta Tri Jerarha“ su se najpohvalnije izrazili mnogi uvaženi stručnjaci i poznavaoci duhovnog pojanja.
- Svi u horu gajimo dugu i uspešnu saradnju, povezuju nas divna i čista osećanja, u onoj pravoj i osnovnoj ljudskoj nameri i ljubavi da pevamo u slavu Gospodu. Od velikog značaja za našu sredinu i njen kulturni život jeste da hor postoji. Nadam se da će tako biti i u budućnosti, spremni smo da prihvatimo sve one koji žele da pomognu. Svaka čast starijim članovima koji su hor pokrenuli, ali se istovremeno nadam da će mlađe generacije moći da prepoznaju naš rad i jednoga dana nastave započeto - ističe sadašnji horovođa Goran Andrić nastavnik muzičke kulture u osnovnoj školi u Krupnju.
Pored članova hora, građana i sveštenstva, proslavu su svojim prisustvom uveličali i prijatelji iz crkvenih horova „Sveti prorok Ilija“ iz Mačkata, „Sveti arhiđakon Stefan“ iz Kraljeva i „Sveti kralj Milutin“ iz Kozjaka.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa