5. avgust 2010.5. avg 2010.
FINANSIJSKI REZULTATI SRPSKE PRIVREDE U PROŠLOJ GODINI

OD GUBITAKA BOLI GLAVA

Prema podacima Republičkog zavoda za razvoj privreda Srbije je prošlu godinu završila sa gubitkom od 95,7 milijardi dinara ili skoro sa milijardu evra po tadašnjem kursu. Najveće minuse zabeležila je prerađivačka industrija, posebno velika preduzeća
Ako je suditi po finansijskim rezultatima koje je ovih dana izneo u javnost Republički zavod za razvoj, srpska privreda je na kolenima. Prošla godina je okončana sa gubicima od 95,7 milijardi dinara, što je po tadašnjem kursu iznosilo skoro milijardu evra. Preciznije, u 2009. godini gubitak srpskih preduzeća iznosio je 373,9 milijardi dinara i nadmašio je dobit od 278,2 milajarde za čitavih 34,4 procenta.
Kao glavni krivac negativnih bilansa srpskih preduzeća proglašena je svetska ekonomska kriza. Verovatno i jeste, jer je privreda u 2006. i 2007. godini beležila pozitivne trendove. Prvi znaci globalnih nevolja pojavili su se 2008. godine, da bi negativne posledice naročito došle do izražaja u prošloj godini. Najveći deo gubitaka skoncentrisan je u velikim preduzećima i prerađivačkoj industriji.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa