18. februar 2016.18. feb 2016.
PREDSTAVLjENI REZULTATI SNIMANjA KORITA SAVE

PRVI KORAK KA LUCI

Hidrološko snimanje korita Save pokazalo da na deonici kod Šapca ne postoje nikakvi problemi za obavljanje svih vrsta rečnog saobraćaja
Četiri i po kilometra plovnog puta Save kod Šapca u potpunosti su bezbedna za putnički i teretni saobraćaj, pokazali su rezultati snimanja rečnog korita. Propisana dubina od 2.3 metra je nadmašena na svim tačkama, pošto dubina rečnog dna na snimanim lokacijama iznosi od tri do 15 metara. Ovim merenjem završena je prva faza projekta koji za krajnji cilj ima izgradnju luke u Šapcu.
- Zona koju smo snimali je apsolutno bezbedna. Što se tiče izgradnje putničkog i teretnog pristaništa, postoje radovi koji moraju biti izvršeni u narednom periodu. Kada se budu znale tačne lokacije na kojima će se nalaziti pristaništa, znaće se i ukupna vrednost ovog projekta, naveo je dr Saša Jovanović, član tima gradonačelnika Šapca zadužen za izgradnju luke.
Sledeća faza, bagerovanje, podrazumeva uređenje priobalja Save.
- U ovoj fazi će se sa rečnog dna iskopavati nanosi koji su smanjili dubinu rečnog korita uz samu obalu. Ovi radovi će se obavljati od Starog mosta do ušća Cerskog obodnog kanala u Savu, tako da će i plaža na Starom gradu biti mnogo uređenija već ovog leta, dodaje naš sagovornik.
Čist plovni put ima veliki značaj za Šabac, posebno u privrednom smislu, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je pohvalio tim stručnjaka za dobro urađen posao.
- Sledeći korak je nalaženje izvođača koji će očistiti korito u priobalju. Luku gradimo da bi podstakli privredu u Šapcu, odnosno otvaranje novih radnih mesta jer je naš cilj da svako ko želi da radi dobije priliku za to. Siguran sam da Šabac može da postane centar lučkog teretnog saobraćaja, što će omogućiti da se velike količine robe nađu u gradu, a zatim distribuiraju do svojih odredišta, rekao je Zelenović.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa