18. februar 2016.18. feb 2016.
GRAD ŠABAC PRUŽA ŠANSU NEZAPOSLENIM ŽENAMA

VETAR U LEĐA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU

Danas veliki broj žena nema zaposlenje, time ni ekonomsku sigurnost. U isto vreme, jedan od najneiskorišćenijih, a najvećih potencijala privrednog razvoja leži upravo u ženskom preduzetništvu.
Prepoznavši ga kao potencijal razvoja šabačkog kraja, gradonačelnik Nebojša Zelenović odlučno je podržao ravoj ženskog preduzetništva uključujući u svoj stručni tim jednu od dokazanih, uspešnih, dugogodišnjih preduzetnica, Mariju Ivanković Jurišić. Ova mlada žena nije bez razloga još 2010. godine ponela titulu Žene zmaja u kategoriji samozapošljavanja koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.
Danas, kao deo tima koji zna kako da od Šapca učini najbolje mesto za život svih svojih građana, Marija Ivanković Jurišić ima zadatak da svojim bogatim iskustvom pomogne ženama šabačkog kraja da se odvaže i uplove u preduzetničke vode.
“Pozivam sve nezaposlene žene i početnice u preduzetništvu da se uključe u podsticajni program ženskog preduzetništva koji na samom početku podrazumeva pohađanje edukativne radionice i obuke iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i tekstila, a onda i formiranje zadruge preko koje će lakše da plasiraju svoje proizvode i usluge na tržištu.
Programom ćemo obuhvatiti 1.000 žena, neke od njih će se pronaći tu i samozaposliti, a neke će odlučiti da svoj rad i usluge ponude kroz zadrugu. Daćemo sve od sebe da se sve više žena radno angažuje“, ističe Marija Ivanković Jurišić.
Naime, sve Šapčanke koje su bez zaposlenja ili pak nikada nisu ni dobile šansu da se zaposle, koje su u najnezavidnijem položaju na tržištu rada time i u najtežem ekonomskom položaju, dobiće šansu da za sebe i svoje porodice obezbede pristojan život.
Sve zainteresovane žene koje žele da saznaju više o programu ženskog preduzetništva, te u istom učestvuju, mogu se jednostavno prijaviti.
„Formular za prijavu, na kojem će zainteresovane žene upisati osnovne podatke, a koji se nalazi na sajtu grada (njnjnj.sabac.rs u rubrici aktuelnosti odeljak oglasi), potrebno je poslati mojoj saradnici Nataši Mirković na mejl adresu zensko.preduzetnistvoŽsabac.org. Takođe, mogu se prijaviti i na Jedinstvenom šalteru u zgradi Gradske uprave gde će dobiti i popuniti formular za prijavu. Za više informacija i prijavu mogu pozvati i broj telefona 064 876 27 85. Nakon tog prvog koraka, sve prijavljene žene ćemo pozvati na sastanke kako bismo ih upoznali i detaljnije im predstavili program i aktivnosti koje podrazumeva“, objasnila je Marija Ivanković Jurišić.
Prema rečima Marije Ivanković Jurišić, prva aktivnost su edukativne radionice čije će teme biti procene ličnih kapaciteta za preduzetništvo, unapređenje veština za samozapošljavanje, korišćenje društvenih mreža za samozapošljavanje, kako od poslovne ideje dospeti do tržišta, marketing i nastup na tržištu, a potom i konkretne obuke o organskoj proizvodnji hrane, recepturama, kao i obuke iz ručnog tkanja, konkretno za oblast kućnog tekstila i modnih detalja, kao i druge obuke iz oblasti ručnog rada, a sve sukcesivno i u skladu sa prijavama.
“Činjenica je da biti preduzetnica nije lako. Potrebno je uložiti masksimum snage, kreativnosti, volje, ljubavi, ali vredi, vredi ući u novi izazov koji će vas učiniti jakom i uspešnom ženom i majkom, ravnopravnom članicom svakog segmenta društva. Svakoj ženi koja želi pristojno da živi, moj savet je da se odvaži i pronađe rešenje u samozaposlenju. Zbog toga još jednom pozivam žene da se jave u što većem broju “, poručuje Marija.
Članica gradonačelnikovog tima za podsticaj ženskog preduzetništva, Marija Ivanković Jurišić zaista je za primer ali ne samo u poslovnom smislu, njena spremnost da viziju gradonačelnikovog stručnog tima i realizuje u svom segmentu rada, nadamo se, rezultiraće time da jednom u ovim istim novinama napišemo da je šabački kraj, kraj sa najvećim brojem zaposlenih žena u Srbiji.
Vredi ući u novi izazov koji će vas učiniti jakom i uspešnom ženom i majkom, ravnopravnom članicom svakog segmenta društva
Pozivam sve nezaposlene žene i početnice u preduzetništvu da se uključe u podsticajni program ženskog preduzetništva koji na samom početku podrazumeva pohađanje edukativne radionice i obuke iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i tekstila, a onda i formiranje zadruge preko koje će lako da plasiraju svoje proizvode i usluge na tržištu
“Formular za prijavu, na kojem će zainteresovane žene upisati osnovne podatke, nalazi se na sajtu grada“
Novi član gradonačelnikovog tima
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prošlog četvrtka je medijima i javnosti predstavio člana svog tima za žensko preduzetništvo ““ Mariju Ivanković Jurišić. Kako je istakao, u 2016. godini glavna tema Grada je zapošljavanje, a posebna pažnja usmerena je na žene.
- Imamo konkretan plan, a to je da ponudimo obuku i kvalitetnu podršku zapošljavanju hiljadu žena. Za obuke u okviru Lokalnog akcionog plana iz gradskog budžeta izdvojeno je sedam miliona dinara, naveo je gradonačelnik Šapca.
Marija Ivanković Jurišić, sa desetogodišnjim preduzetničkim iskustvom i kvalitetnim nastupom na tržištu, tvrdi da gradski program podrške ženama može da prepolovi broj nezaposlenih žena u Šapcu.
S.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa