18. februar 2016.18. feb 2016.
PROGRAM DVERI NAMENjEN ŽENAMA

VERUJTE U SEBE

Dverima se često zamera da žene stavljaju u drugi plan. Međutim, u ovoj stranci tvrde da su žene kod njih ravnopravne.
Marija Janjušević, članica predsedništva Dveri i koordinator ženske mreže, u svom prvom medijskom obraćanju, za “Glas Podrinja“ govori o programu ove stranke za žene. Ističe da je ovaj program prilagođen savremenoj ženi, a da je najveći problem žena na Balkanu što su same sebi na poslednjem mestu.
-Mlade žene koje su se zaposlile ili žele da se zaposle imaju problem ukoliko žele da se ostvare kao majke. Veoma nam je važno da žene budu zaštićene u tom pogledu. Takođe, važno je da ako žele da grade karijeru, to mogu da usklade sa roditeljstvom. Tu mora da pomogne poslodavac, ali i država. Napravili smo vrlo konkretan program koji će obezbediti ženama mogućnost da imaju sva prava. Nikako ne smeju da ostanu bez posla ako žele da rađaju, ako imaju više dece da mogu da rade pola radnog vremena, a primaju punu platu i majke sa troje i više dece da primaju nacionalnu penziju, navela je Janjuševićka.
Kao drugi veliki problem sa kojim se suočavaju žene u Srbiji navela je njihovo zdravlje. Istakla je da su posledice NATO bombardovanja naše zemlje bombama sa osiromašenim uranijumom primetne i danas, a da se najviše ogledaju u porastu malignih oboljenja.
-Visok procenat oboljevanja žena od kancera dojke i smrtnost od kancera materice je nešto što želimo da stavimo pod kontrolu. Borba protiv nasilja nad ženama je nešto oko čega svi moramo imati konsenzus i za šta moraju da se bore apsolutno svi građani, kaže Marija Janjušević.
Da bi uspešno realizovali svoj program, prvo moraju probudi svest kod žena. Zato je važno da dođu do svake žene.
-Žene na Balkanu su patrijarhalno vaspitane. Povučene su i navikle da su same sebi najmanje važne. Zato moramo ući u svaki dom i objasniti im da moraju da veruju u sebe. Mislim da nisu svesne svoje snage. Na nama je da ih podstaknemo na razmišljanje, zaključuje Janjuševićka.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa