18. februar 2016.18. feb 2016.
POVRTARI UVEĆAVAJU ZASADE

IŠČEKUJU BOLjE VREME

Dragan Lukić iz Gornje Vranjske, dvadesetak godina radi na imanju koje iz leta u leto uvećava površine pod povrćem. Ove godine biće to dva hektara a već je pripremio rasadu za po 30.000 struka paradajza, 7.000 krastavaca i 2.000 paprika. Proizvodnja uz zalivni sistem je olakšana ali istrajnog proizvođača brine neizvesnost i uvek diskutabilne cene.
- Niko ne brine o poljoprivredniku i neke strategije nema. Mi na svojih 13 hektara zemlje i 20 koje obrađujemo pripremamo hranu za 90 debelih svinja a imamo i preko dva hektara trešnje. Prisiljeni smo da svaštarimo jer posle sušne godine dotukle su nas svinje kao nova katastrofa. Ali iz ove se kože u drugu ne može, kaže Dragan koji pola života traje u povrtarstvu.
Uz majku Dragicu, suprugu Natašu i sinove Nemanju i Marka te šest radnika od jutra do sutra se izgara ali dileme za učenike srednje poljoprivredne škole nema.
- Ostaće na selu kaže ponosni otac, jer ja sam ubeđen da će poljoprivreda itekako opstati i doneti bolje dane. Da imamo pomoć gde bi nam kraj bio ali ponavljam, tu smo gde smo. Sinovi će mojim stopama nema druge, ubeđen je Dragan Lukić.
Voće je nova preokupacija uzornog proizvođača koji ima zasad od dva i po hektara trešnje koja bi u perspektivi mogla biti i unosan posao i ino dimenzija ako se ispoštuje kvalitet.
- Naravno mora se misliti na sve pa i na zaštitu roda pošto vodu imamo. Trešnja je posao koji će tek da pokaže koliko može da vrati seljaku ali o tom potom, ja sam se odvažio na taj korak jer mora se napred.
O tovu svinja najradije ne priča. Cena je ponižavajuća ali iako se beleži gubitak ima 90 grla u tovu.
- Svaštarimo jer ko zna šta nas može iznenaditi. Ja sam poražen stanjem sa otkupom svinja, ali to je već nešto što smo preboleli. Nadamo se da ćemo se izvući na nečem drugom pošto vreme poljoprivrede mora doći. Samo uporni će ga uživati. Namerno kažem uživati, jer mi se rada ne bojimo pa ni toga što sada sezona traje cele godine, a imamo samo šest radnika. Dolazi bolje vreme budite sigurni, poručuje proizvođač koji pleni upornošću. Po viđenom i kvalitetnom, a budućnost je osigurana vrednim potomcima.
Gornja Vranjska je povrtarski raj, ali i muka koja se teško da prepričati. Nedaleko od grada sve je više mladih koji ostaju na selu koje opet vapi za pomoć. Tek da imaju pristojne cene za početak.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa