18. februar 2016.18. feb 2016.
ROMAN O MILOŠU POCERCU

DA NE POTAMNI HARIZMA

U godini u kojoj se navršava 240 godina od rođenja Miloša Pocerca, Izdavačka kuća “Glas Crkve“ nedavno je objavila knjigu “Vojvoda Miloš Pocerac“ šabačkog pisca Nikole Devure. Neveliki, lirski obojen, ovaj istorijski roman je svojevrstan omaž velikom vojvodi, junaku našeg kraja, rodom iz Velike Vranjske.
- Odlučili smo da objavimo ovu knjigu iz dva razloga. Prvo, zbog njenog autora, koga smatram najuglednijim šabačkim intelektualcem i stvaraocem, književnikom, esejistom, književnim kritičarem i autentičnim hrišćaninom. Drugo, zbog same knjige, koja je jedna od njegovih najboljih. On je prepoznao da je vojvoda Miloš Stojićević Pocerac veličina našeg kraja, čovek koji je u ono vreme, sa 28 godina, nagovorio svoga kneza Mihajla Ružičića da odu na Sretenje 1804. godine u Marićevića jarugu i da među trista ljudi tadašnje Srbije budu pod Karađorđevim barjakom, da polože zakletvu pred protom Atanasijem Popovićem i da otvore novu stranicu, novu knjigu istorije ovoga naroda. Taj podvig Miloša Pocerca trebalo bi da bude veliko nadahnuće za mlade ljude u haosu i bespuću u kome danas živimo, kaže protođakon dr Ljubomir Ranković, urednik izdanja.
Miloš nije stigao da ostari. U našoj svesti je zauvek mlad, lep, pismen i pametan, nadasve hrabar, najmlađi od jedanaest velikih vojvoda. Jedan od retkih koji nije težio za vlašću i priznanjima, nego se časno i junački borio protiv okupatorske turske vlasti.
- On je bio posebna, harizmatična ličnost, čovek bez mane. Da ne bi bila samo pusta hvala, a i zbog kratkog veka koji je poživeo, nisam napisao veći roman. Miloš je poginuo na zadatku koji mu je dao Karađorđe, ali ne u boju, nego od hajduka Petra Prelića koji nije znao da, pucajući u njega, puca u Srbiju, kaže autor koji nam u romanu poručuje: “Trudimo se da nam ne potamni harizma Miloša Pocerca. Zaboravom, mi ga opet sahranjujemo. Ovaj mali roman o njemu suprotstavlja se tome zlu“.
Miloš je lice naše prošlosti, a hajduk Prelo je naličje. On je sve ono dobro što smo uradili u povesti, a hajduk Prelo je sve ono što smo u njoj zabrljali. U protekla dva veka Prelo je nadjačao Miloša Pocerca, kao i onda u šumi Lipovica. Taj događaj se nije dogodio samo onda, pre dva veka, već se od tada neprestano događa.
Izvitoperavamo se neprestano, naše veliko čislo beži u manje, sužavamo se i demografski i teritorijalno. Trčimo prema nestajanju. Kao narodu treba nam staratelj, jer smo, uz put, kroz vreme izgubili pamet i odrekli se sebe na neobjašnjiv način.
(odlomak iz romana)
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa