18. februar 2016.18. feb 2016.
NAKON PAUZE U KOCELjEVAČKOJ OPŠTINI PONOVO REALIZACIJA PROJEKTA

POMOĆ U KUĆI STARIM LICIMA

Nakon dvogodišnje pauze 85 starih i bolesnih žitelja opštine Koceljeva moći će da računaju na pomoć geronto domaćica. Naime, od 1. marta ova opština će u partnerstvu sa „Karitasom“ iz Šapca početi sa realizacijom projekta „Uspostavljanje održive usluge pomoć u kući za starija lica u opštini Koceljeva“. Projekat će biti realizovan na teritoriji cele opštine a sastojaće se od pružanja usluga pomoć u kući starima i odraslima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti.
Prema rečima koordinatora projekta Radovana Ranisavljevića, svrha usluge je podrška korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba u sopstvenom domaćinstvu kako bi se unapredio ili održao kvalitet njihovog života i sprečio smeštaj u institucije.
- Centar za socijalni rad je ovaj projekat realizovao ranijih godina i prethodne dve nismo imali sredstava da nastavimo. Međutim, sada smo obezbedili sredstva i uskoro ćemo otpočeti sa realizacijom ovog projekta koji se sastoji u pružanju usluga pomoć u kući starijim licima. Njime će biti obuhvaćeno 85 korisnika sa cele teritorije opštine Koceljeva i to lica starija od 65 godina, bolesni, korisnici materijalnog obezbeđenja porodice koji žive u jednočlanom ili dvočlanom staračkom domaćinstvu, penzioneri starosti preko 65 godina sa najnižim iznosima penzija u jednočlanom ili dvočlanom staračkom domaćinstu i sva ostala stara i bolesna lica sa niskim nivoom socijalne sigurnosti - izjavio je Ranisavljević.
O starim i bolesnim licima svakodnevno će se brinuti sedam geronto domaćica od kojih će jedna biti romske nacionalnosti.
- Osim toga interesantno je da smo po prvi put odabrali i 15-ak romskih domaćinstava koji ispunjavaju ove kriterijume i žive u lošim materijalnim uslovima. To je novina u odnosu na neke prethodne projekte koje smo realizovali - istakao je koordinator.
Predviđeno je da projekat traje šest meseci ali ova lokalna samouprava u dogovoru sa partnerima razrađuje mogućnost i pronalazi način da obezbedi sredstva kako bi se projekat nastavio i ova usluga, shodno Zakonu o socijalnoj zaštiti, postala održiva i kontinuirano realizovala.
Za polugodišnje trajanje projekta obezbeđeno je oko 2,5 miliona dinara.
- U ukupnoj konstrukciji finansiranja Republika Srbija, odnosno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike obezbedilo je 1,5 miliona dinara dok će ostatak finansirati u približno istim iznosima opština Koceljeva i “Karitas“ - rekao je Ranisavljević.
Korisnici usluga kažu da im realizacija ovog projekta mnogo znači jer im osim direktne pomoći u kući donosi osećaj pripadnosti društvu i ukazuje na činjenicu da nisu sami i zaboravljeni.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa