25. februar 2016.25. feb 2016.
GRADSKI POVERENICI I OVE GODINE POMAŽU POLjOPRIVREDNICIMA

STRUČNA POMOĆ AGRARU

Gradski poverenici i šefovi mesnih kancelarija, pored pomoći poljoprivrednim domaćinstvima pri registraciji gazdinstava, ove godine pomagaće farmerima i prilikom podnošenja zahteva za subvencije
Šabački poljoprivrednici i ove godine mogu da računaju na pomoć četrdeset gradskih poverenika i šefova mesnih kancelarija prilikom preregistracije poljoprivrednih gazdinstava. Stručni saradnici će popunjavati i zahteve za subvencije, što predstavlja novi vid pomoći.
- To je novost u odnosu na prošlu godinu. Ranije su poljoprivrednici morali da dolaze u grad kako bi popunili zahteve, dok će od ove godine, uz pomoć poverenika i šefova mesnih kancelarija, to moći da urade u svojim mestima stanovanja, odnosno tamo gde postoje uslužni centri. Na taj način, osim stručne pomoći koja će im biti na raspolaganju, poljoprivrednici će štedeti i vreme i novac, kaže načelnik Gradske uprave Jovan Nedeljković.
Odlukom Uprave za trezor, poljoprivrednici će ove godine morati sami da predaju zahteve, ili da ih dostave poštom.
- Uprava za trezor je ove godine modifikovala proceduru po kojoj prima zahteve, tako da će nosioci poljoprivrednih gazdinstava morati da predaju lično obrasce, ili da ih preporučenim pismom pošalju iz najbliže pošte, objašnjava naš sagovornik.
Nedeljković dodaje da je bilo izvesnih problema prilikom dostave dokumentacije.
- Moram da upozorim naše poljoprivrednike, da, ukoliko su dobili formural sa obrascima u kojima nedostaje obrazac br. 3, o biljnoj strukturi, da sačekaju dok im obrazac ne bude naknadno dostavljen. Bez tog obrasca ne mogu krenuti u proces preregistracije poljoprivrednog gazdinstva. Ne znamo zbog čega Uprava za trezor nije poslala svim poljoprivrednicima ovaj dokument, ali je sasvim sigurna da bez njega ne može da se obavi preregistracija, upozorava Nedeljković.
Stručnu pomoć poverenika i šefova mesnih kancelarija prošle godine iskoristilo je 6.000 nosioca poljoprivrednih gazdinstava, od ukupno 8.000, odnosno 75 odsto poljoprivrednika sa područja Šapca.
Rok za podnošenje zahteva za preregistraciju gazdinstava i ostvarivanje prava na subvencije počinje 1. marta i traje do 30. aprila.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa