19. avgust 2010.19. avg 2010.
SLOBODAN JEREMIĆ, SLIKAR, OD HLEBA DO NEBA

BOGATO SVEDOČANSTVO DUHOVNOSTI

Subota sedmog avgusta ove godine. Omorina nalik onoj u Jankovoj pripoveci “Grad“. Stižem u Pećince pred kulu Viđeniju, u jedinstven Muzej hleba, kod neobičnog čoveka, mog prijatelja, uglednog slikara Slobodana Jeremića Jeremije
Dočekala me njegova supruga Biljana.“Sad će Jeremija doći. Radi nešto oko tornja“. Dok je gledam, sećam se kako uvek zajedno dolaze u Dom omladine u Šapcu i znam da je svima u Klubu mladih stvaralaca njihova ljubav bila draga.
Vedra i rečita, naučena na goste, osvežavala je prostor oko sebe i činila razgovor prijatnim.
Ubrzo, dugom stazom prelepog dvorišta, prav kao strela, gord u hodu, dolazio je Jeremija. Kosa već bela, lice preplanulo, ruke duge, nemirne. Sluša sagovornika, ali naglašeno insistira na svom mišljenju. Ne prihvata moja na papiru pripremljena pitanja. “Ja ću da ti pričam, i pričam, a ti uzmi, izdvoj ono što ti treba“. Naravno, našli smo rešenje: došao sam kući sa “tovarom“ novinskih isečaka, komentara, prikaza i vrednovanja slika Slobodana Jeremića. Naravno, tu je i njegova monografija “Jeremija između neba i hleba“. Iz ove knjige koristio sam tekstove Jeremijinih i mojih prijatelja, pesnika i novinara: Dragana Filipovića i Ivana Glišića.
Blaženstvo ranih radova
“Rođen sam prvog marta, 1950. godine, piše u Jeremijinoj Monografiji. Odmah me iz milošte nazvaše Bata, jer imam rođenu sestru Lenku, koju su zvali Seka.
Naša mala porodica živela je svoj život. Svaki dan je bio isti, ali nedelja nešto posebno. Baba i deda su bili nazareni, novovernici ili vernici, i svake druge nedelje su odlazili pre i posle podne u kuću na drugom kraju grada, koju su nazvali Skupština. Tamo su se predano molili Bogu za nas i sebe. Često su i mene vodili... I dok su oni pojali sa ostalima, posmatrao sam ih u tiušini sa poštovanjem. Mislim da su i to neki momenti koji su na mene snažno delovali.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa