25. februar 2016.25. feb 2016.
POMOĆ ROMSKIM I SOCIJALNO UGROŽENIM PORODICAMA

SOLIDARNOST BEZ GRANICA

U Gradskoj kući prošlog utorka predstavljeni su rezultati projekta pomoći romskim i socijalno ugroženim porodicama čiji su domovi oštećeni u poplavama pre dve godine
Nakon godinu i po dana obnove objekata koji su bili oštećeni tokom poplava na području Šapca, Valjeva, Obrenovca i Lazarevca, u Gradskoj kući prošlog utorka prezentovan je projekat koji su realizovale Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i Humanitarna služba protestantskih crkava u Švajcarskoj, uz podršku grada Šapca. Projekat, vredan milion i šest stotina hiljada franaka, obuhvatio je rekonstrukciju kuća romskih i socijalno ugroženih porodica.
- Osnovna ideja projekta bila je da omogući ljudima da ponovo dobiju krov nad glavom. Procentualno, najviše smo pomagali romskim porodicama koje su nastradale u poplavama, ali smo se trudili da popravimo uslove života i pojedinih socijalno ugroženih porodica. Projekat je trajao 17 meseci, konstantno smo bili na terenu sa ljudim, i zadovoljni smo što smo uspeli da pomognemo velikom broju ljudi, rekla je Slađana Jovanović, koordinator projekta.
Grad je organizacijama koje su sprovodile projekat dostavio dokumentaciju o oštećenim objektima na području Šapca.
- Kroz ovaj projekat rekonstruisane su 82 kuće na teritoriji Šapca. Veoma smo zahvalni „Švajcarskoj solidarnosti“ i „Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju“ koji su donirali novac, kao i partnerima koji su učestvovali u realizaciji programa. Mi smo se trudili da pružimo, logističku i stručnu podršku, pošto je projekat nosio izričito socijalnu komponentu, te doprineo tome da ljudi koji su pretrpeli posledice poplava dobiju bolje uslove za život, navela je Jasminka Ristivojević, član Gradskog veća.
Proces obnove oštećenih objekata zabeležili su i novinarka Ivana Buš Jović i reditelj Želimir Žilnik, koji su o ovoj temi objavili reportažu odnosno dokumentarni film.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa