25. februar 2016.25. feb 2016.
TOG MARTA, TE 1951. GODINE

Za malo “Čivija“ na Plinari

NK „Hajduk“ ““ FK „Mačva“ 3:1 (1:1)
Sutra, 4. marta, biće tačno 65 godina od jedne fudbalske utakmice u Splitu koja je činila i čini istoriju šabačkog fudbala.
Tog popodneva, 1951. godine, u srcu Dalmacije, šabačka „Mačva“ odigrala je prvu utakmicu u Prvoj saveznoj ligi FNR Jugoslavije za sezonu 1951/1952. Šapčani su izborili mesto u odabranom, dvanaestočlanom društvu najboljih klubova bivše države godinu dana ranije. Kao i dve decenije pre, kada se „provincijski Urugvaj“ borio u Prvoj ligi Kraljevine Jugoslavije, rival na startu bio je slavni splitski NK „Hajduk“. Ovaj put, umesto u Šapcu, Šapčani i Splićani odmerili su snage najpre kraj Jadrana.
Na „Starom placu“, da vidi svoje „bile“, ali i naše „crveno ““ crne“ iz „Malog Pariza“ okupilo se oko 10.000 gledalaca. „Hajduk“ je već bio slavni klub, posebno cenjen zbog načina rada i trajanja tokom ratnih godina, ljubimac Splita i Dalmatinaca. Sredinom 40 ““ ih smatrao se za jedan od najboljih klubova u Evropi, a na startu šeste decenije 20. veka želeo je titulu. Ipak, atmosfera i ime nisu uplašili ondašnji sastav Mačve, naprotiv, motivisali su ih. Napadala su oba tima, viđene su šanse na obe strane. Do 25. minuta nije bilo golova, a onda je lopta pogodila u ruku igrača šabačkog kluba. Sudija je, kažu prelako, pokazao na belu tačku. Precizan sa 11 metara bio je Radovniković za 1:0. Igrala je Mačva kao da se ništa nije desilo. Samo 5 minuta kasnije, navala je povezala nekoliko brzih pasova, a čuvenog Bearu na golu „ponosa Dalmacije“ šokirao je Krstić, 1:1 ! U drugom poluvremenu atakovao je „Hajduk“, ali bezopasna nije bila ni Mačva. Ipak, greška golmana Milutinovića u 75. minutu, omogućila je Matošiću da zatrese mrežu i ponovo dovede „“™ajduka“ u prednost. Još se nisu „čivijaši“ oporavili od kiks gola, kada je Arapović sa oko15 metara šutirao neodbranjivo u gol za konačnih 3:1.
Ondašnji novinskih izveštača ovako su ocenili igrače oba tima. Igrač utakmice bio je Dimitrije Stefanović. (objavljeno u knjizi „Dve zlatne godine“ - B. Sekendek, D. Ivanović)
HAJDUK: Beara 7, Mrčić 6, Broketa 6, Ljuštica 7, Katanić 7, Radovanović 8, Šenauer 7, Arapović 5, Krstulović 5, Matošić 7, Viđak 5.
MAČVA: Milutinović 7, Jurišić 8, Stanković 8, Vilotić 6, Stefanović D. 9, Gegić 6, Jovanović 6, Lukić 5, Rogić 6, Stefanović 6, Krstić 6.
Na kraju prvenstva, „Hajduk“ je bio treći, „Mačva“ deseta. No, to beše nekada... u nekim drugim vremenima, drugoj državi, svemu drugom..... prošlost se druži sa sećanjem, a u sadašnjosti čekamo, verujemo i nadamo se povratku u drugi rang srpskog fudbala.....
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa