25. februar 2016.25. feb 2016.
ALO, ŠABAC!

Alan Čumak iz Majura

Nekada su mesne zajednice bile sumorne institucije sistema gde si ““ kad god nekim poslom zabasaš u taj tamni vilajet ““ zaticao dvojicu deda kako igraju šah. Uđete u mesnu zajednicu, popularnu MZ, a deda broj 1 i deda broj 2 besno vas gledaju jer ih prekidate u istorijskom meču, kakav se ne pamti još od dvoboja Fišera i Spaskog na Islandu.
U ta lepa vremena, nikada vas nije zanimalo u kojoj su stranci dede, niti vas je interesovalo ko drži apsolutnu vlast u MZ. Da li je to Partija ujedinjenih dedova ili Šahovska majurska republikanska koalicija (ŠMRK).
Uz to, niko nije znao kad su te dede izabrane na ta mesta gde sede i pikaju šah, činilo se da je glavna preporuka za taj odgovoran posao bila da znaš šta je kraljev gambit i da imaš pregršt slobodnog vremena kako bi permanentno pomerao figure napred-nazad, levo-desno, te da tokom celog radnog vremena stalno ponavljaš onom dedi sa druge strane table: “Ajde, paceru, sad da te vidim!“
Naravno, dedama nije padalo na pamet da angažuju Acu Lukasa da peva biračkom telu mesne zajednice kako bi oni mogli da igraju šah naredne četiri godine od 10 do 17 sati, ponekad i prekovremeno. Dedama je to sedenje u MZ bio hobi, jer su dede obično zaludni ljudi koji nemaju pametnija posla u životu.
Mada svi naprednjaci nisu dede, bar polovina njih deluje ko da su u tom uzrastu u svojoj, recimo, 28. godini života. Izgledaju kao zaludni dedovi čiji je životni san da se uvale u mesnu zajednicu i igraju šah, a iznad šahovske table okače Vučićev poster u prirodnoj veličini, baš tamo gde je bio uramljen portret maršala Tita posle ranjavanja na Sutjesci.
Naprednjački recept za trijumfe na svim historijskim izborima za savete mesnih zajednica - od MZ Majur u Šapcu do MZ Donji grad u Kuli - bio je jasan: zalepiš Vučića na plakat, bilbord ili flajer, a onda Vučić ima dejstvo ko onaj legendarni ruski „čudotvorac“ Alan Čumak, uz pomoć čijih se fotografija, koje je svojevremeno objavljivala „TV revija“, lečilo pola stare Jugoslavije. Mo“™š misliti kakav ludak treba da budeš pa da poveruješ da će sve tvoje probleme rešiti neki čovek sa fotografije zalepljene na zid ili frižider. Ko taj Čumak.
Srpski narod je u rastućim procentima ““ 43% ““ 48% ““ 51% - 66 % ““ poverovao da je Alan Čumak iz bratske Rusije jedan običan diletant u odnosu na Alana Čumka moderne Srbije. Kao što je “TV revija“ onomad beležila ludačke tiraže tako što je čitalaštvo savetovala da redovno isecaju Alanove slike i onda ih prinesu na deo tela gde ih boli, i ima sve da prođe, tako je i Srpska napredna stranka postala najtiražniji srpski brend svih vremena, jerbo ubeđuje građane, recimo u Majuru, da će svi njihovi komunalni problemi biti rešeni ako uzmu SNS flajer i prinesu sliku Aleksandra Vučića na mesto gde treba da se reši problem.
Nije isključeno da su ovi u Majuru obećavali žiteljima da će im Aca Lukas svima besplatno pevati na svadbama, krštenjima, a moguće i na sahranama, a ukoliko bude sprečen Aca Lukas, pevaći im Alan Čumak.
-To mora da je neki pevač iz Zvezda Granda ““ šaputalo je pola Majura, i sada tamo njih 15 iz SNS čini Savet mesne zajednice.
Neparan broj je nezgodan za šah, ali mogu makar da igraju simultanku.
I svi čekaju da se jednog dana pojavi Vučić i ispuni ona obećanja iz kampanje. A ako i ne ispuni obećanja, nema veze, čovek odlično igra šah.
Samo niko neće smeti da ga pobedi.
Piše: Draža Petrović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa