25. februar 2016.25. feb 2016.
PREDRAG DOBOŠAREVIĆ IZ BANOVOG POLjA U CENTRU MAČVANSKOG POVRTARSTVA

PRIKOLICA PAPRIKE KUPOVALA FERGUSON

Godišnje proizvede 40 tona paprike i 20 kupusa. Uz to uvek ide i oko 12 tona svinjskog, šest goveđeg mesa i 12 tona mleka. Veliki rad cele porodice pobeđuje krizu
Široka i lepo uređena dvorišta u kojima dominiraju dve prostrane kuće sa pomoćnim objektima i gotovo svom poljoprivrednom mehanizacijom, jedan su od neoborivih dokaza da se u brojnoj porodici Predraga Dobošarevića, iz Banovog Polja, njegovog brata Nenada, oca, majke, supruge i dece, uvek dosta radilo i dobro planiralo. Njihove njive su bogato rađale, najviše zbog vredne seljačke ruke.
- Obrađujemo 15 hektara oranica. Od toga uvek je jedan hektar povrća. Paprika, obavezno, kupus, paradajz... Seljaci su prinuđeni da svaštare. Zato godišnje utovim i oko 100 komada svinja, 10 bikova, a obavezno hranimo i krave i isporučimo za 12 meseci 12 tona mleka, kaže Predrag Dobošarević, koji gotovo uvek prvi svojim paprikama, “krči“ put na sve zahtevnijem i znatno suženom tržištu, posle raspada bivše države.
Trenutno je “ćasirao“ mladu papriku i rani kupus stavio sve pod najlon, gde mnogo brže napreduje. Uskoro, kad vreme dozvoli sve to izneće napolje. Onda počinje uporna borba za što bolji kvalitet i kvantitet roda. Predragovi, Dobošarevići uvek su prvi na pijacama ili kvantašima. Trenutno najviše zrelih i uvek svežih plodova plasiraju u Šapcu ili Bijeljini, a bilo je trenutaka kada su za prikolicu paprika mogli kupiti traktor- ferguson. Ta vremena su danas, nažalost samo lep san.
- Manje-više, zahvaljujući velikom radu uvek se moglo zaraditi. Poljoprivredi danas ne cvetaju ruže. Ima i gubitaka ali uporan rad i upornost pobeđuju. Naravno da bi “preživeo“ seljak je prinuđen i da svaštari. Dobra paprika uvek pronađe kupca i povrtarska proizvodnja, ne samo u našoj porodici je glavna karakteristika sela, dodaje Dobošarević.
Banovo Polje je centar mačvanskog povrtarstva. Ima dosta lepih kuća. Kažu upućeni da u 470 domaćinstava živi oko 1.700. ljudi. Selo ima devet ulica, više prodavnica i otkupnih stanica mleka. Tu su pekare, sportska hala koja može da primi 1.000 posetilaca.
U prošlosti Banovo Polje je bilo poznato po banovima. Oni su raspolagali velikim površinama obradivog zemljišta. Legenda još kaže da je tu neki Ban tražio sebi raj. Zastao je baš na prostoru ovog mačvanskog sela, koje tako dobi ime.
Danas Banovopoljci najviše uzgajaju papriku, paradajz i kupus. Malo ko im je ravan u tome.
- Nedavno sam uspeo da odnegujem krastavce u februaru. To je zaista bio uspeh i solidna zarada. Prošla godina nije bila dobra za paradajz. Mnogima je rano stradao, a pod mojim kolebama se dugo održao zdrav i svež. na pojedinim strukovima bilo je i do 10 kilograma, a to je izuzetno dobro i za plasman i naplatu nije bilo problema. I danas pobeđuju kvalitet i veliki rad, kaže Zoran Maštrapović, iskusni povrtar iz ovog sela.
Sa 100 hektara godišnje proizvodnje, ovdašnji povrtari na pijace širom Srbije tokom leta iznesu oko 4.000 tona paradajza, 3.500 tona paprike i preko 2.000 tona drugog povrća.
Seoski atar je površine oko 2.300 hektara. Od ovog broja 270 hektara su šume, a povrće svake godine uzgajaju na oko 100 hektara i ova proizvodnja ima tendenciju širenja. I zbog toga su brojni nakupci, svakog leta česti „gosti“ Banovog Polja.
Lj. Đ. / T. T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa