25. februar 2016.25. feb 2016.
VEZA IZMEĐU LjUBOVIJE I BRATUNCA

IZGRADNjA MOSTA SE ODVIJA PO PLANU

Lepo vreme u srednjem Podrinju uveliko pogoduje građevinarima beogradske kompanije ,,MBA Ratko Mitrović“™“™ koji rade na izgradnji mosta na reci Drini , između Ljubovije i Bratunca u Republici Srpskoj. Izgradnja mosta počela je 22. oktobra prošle godine
Inženjer Vladimir Tolimir, rukovodilac gradilišta rekao je za ,,Ljubovijske onlajn novine“™“™ da su za protekla tri meseca koliko gradnja traje postignuti dobri radni rezultati, i da radovi teku po planu. Ovih dana uveliko se izvode radovi na pristupnoj putnoj saobraćajnici od šljunka. Ugrađeno je oko 20.000 kubika šljunka, od ukupnih 32.000 kubika koliko treba da se ugradi. Po planu se odvijaju i radovi na izgradnji konstrukcije mosta. U toku je izrada temelja četiri stubna mesta na desnoj obali Drine u Srbiji. Po završetku ova četiri stuba, a to će biti polovinom marta, odmah će početi izgradnja četiri stuba na levoj obali Drine u Republici Srpskoj. Most će imati 10 stubova, dva stuba će biti u vodi. Na izgradnji radi 30 radnika što je dovoljno za ovaj obim posla. U posao su uključene i moćne mašine: bageri, buldožeri, dizalica, mikseri, valjci, kamioni.
Na strani Republike Srpske biće izgrađen granični prelaz. Srbija učestvuje sa 4,5 miliona evra i finansiraće kompletnu igradnju mosta sa pristupnim putevima sa svoje strane, a platila je i kompletnu projektnu dokumentaciju. BiH finansira izgradnju graničnog prelaza, vrednost oko sedam miliona evra, a Republika Srpska pristupne puteve sa svoje strane, u vrednosti od oko 800.000 maraka.
Most će biti dug 227 metara, a širok 14 metara sa dve saobraćajne trake, stazama za bicikliste i trotoarima za pešake. Most će biti izgrađen po poslednjim standardima, kao i carinsi terminali i ostali sadržaji. Okončanje izgradnje, planirano je za 27. septembar 2017. godine.
Most je posebno značajan za privrednike jer će skratiti put za transport robe i do 100 kilometara u slučaju preko Malog Zvornika, a do 140 kilometara ako roba ide preko Loznice. Ovaj prelaz biće najkraća veza sa koridorom 11, a time i sa lukom Bar. Takođe, približiće srednje Podrinje i Sarajevo Beogradu za 60 kilometara.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa